27. joulukuuta 2016

Passi vauvalle

Meidän perheen lomamatka alkaa lähestyä, joten oli aika hoitaa tarvittavat asiakirjat kuntoon. Vauva tarvitsee nykypäivänä myös oman passin, eikä häntä voi liittää kummankaan vanhemman passiin.
Oma passi vauvalle on nykypäivänä pakollinen, jos mielii ulkomaille vauva mukanaan. Sitä varten täytyy tehdä hakemus netissä tai poliisin lupapalvelupisteessä. Sitä ennen täytyy ottaa asianmukainen passikuva, mieluiten liikkeessä, joka toimittaa kuvan suoraan sähköisesti poliisille ja antaa hakijalle kuvakuitin, jossa on yksilöllinen kuvatunnus. Alaikäisen passia hakiessa pitää lähes aina käydä lupapalvelupisteessä poliisilaitoksella tunnistautumassa. Toiselta vanhemmalta tarvitaan myös kirjallinen suostumus lapsen passin hakuun. Meillä minä toimin passin hakijana ja mieheni täytti suostumuslomakkeen sähköpostitse.

Eniten haastetta passin hakemisessa saattaa tuottaa passikuva. Kuinka saada vauva pidettyä kuvan oton aikana paikoillaan, silmät auki kohti kameraa ja suu kiinni? Kuvan ottamista meidänkin perheessä eniten jännitettiin, sillä useimmiten pikkuherra hymyilee tai tuijottaa suu auki, kieli ulkona ihmeissään maailman menoa. Mutta kun kuvaaja kameran kanssa ilmestyi, jähmettyi pikkuherra tyylikkääseen passikuva ilmeeseen suu kiinni kohti kameraa. Ja täydellinen passikuva oli valmis muutamassa sekunnissa!

Viikon päähän varasimme poliisin lupapalvelupisteeseen tunnistautumisajan, jossa me molemmat vanhemmat olimme pikkuherra mukanamme. Virkailija tarkisti, että meillä istuu turvakaukalossa samannäköinen henkilö kuin hänen koneella näkyvässä passikuvassa sekä meidän vanhempien henkilöllisyydet mukanamme olleista passeista. Toinen vaihtoehto vanhempien henkilöllisyyden todistamiseen olisi ollut voimassa oleva henkilökortti. Tässä kohtaa on hyvä muistaa, ettei ajokortti kelpaa viralliseksi henkilöllisyystodistukseksi.


Terkuin,
Doris


2 kommenttia:

  1. Meidän 3 veen passikuvan ottaminen oli haastavaa, joten voin vain kuvitella kuinka haastavaa se on vauvan kanssa. :D

    VastaaPoista
  2. Vauvasta se voi olla pahimmillaan todella haastavaa, etenkin mitä pienemmästä on kyse. Jos toinen vaan nukkuu ja silmät pitäisi pitää auki kohti kameraa, niin siinä voi olla haastetta kerrakseen :D

    VastaaPoista