16. maaliskuuta 2017

Mammakerho —paras tukiverkosto

Minulta on monesti kysytty, mikä on Tellervot, joka vilahtaa usein somessani, ja mistä se on elämääni tullut? Nyt kerron teille oman tukiverkostoni tarinan.

Kunta, jossa asun, järjestää muutaman kuukauden välein tuoreille äideille ensimmäisen yhteisen tapaamisen, jonka tarkoituksena on ehkäistä kotiäitien yksinäisyyttä sekä auttaa kotona lasten kanssa olevia luomaan itselleen tukiverkosto. Kutsukirje ensimmäiseen tapaamiseen tuli viime vuonna Tellervon nimipäivälle. Olin hiljattain muuttanut uudelle paikkakunnalle, saanut lapsen, ja uudet, vieläpä samassa elämäntilanteessa olevat ystävät olivat enemmän kuin tervetulleita. Suhtauduin tapaamiseen silti hieman epäillen: entä jos kaikki muut tuntevat toisensa jo entuudestaan tai ovat olleet samassa perhevalmennuksessa? Entä jos paikalla ei ole ketään, kenen kanssa on mitään muuta yhteistä kuin samanikäiset lapset? Tapaamisen ensiminuutteina todella tuntui siltä, että en ole lainkaan samalla aaltopituudella muiden kanssa. En tiedä, mistä se johtui, ehkä omasta epävarmuudestani tuoreena äitinä. Kerroin tästä myös neuvolan tädille, mutta hän kehotti osallistumaan vielä seuraavaan tapaamiseen, jos sellainen Tellervojen toimesta järjestettäisiin ja antaisin vielä mahdollisuuden.

Samana iltana tuli kutsu WhatsApp- ja Facebook-ryhmiin ja sen jälkeen olemme järjestäneet tapaamisia Tellervojen kanssa toistemme kotona lähes viikottain. Meitä on yhdeksän äitiä, lapsia hieman enemmän, sillä toiset ovat jo uusintakierroksella. Tutustumisen edetessä paljastui, että monet meistä ovat muuttaneet muualta Suomesta ja omat vanhempamme ja osa kavereista asuu toisaalla. Oman perheen tukiverkko on osalla meistä todellakin kaukana ja heitä tavataan vain silloin tällöin. Meistä on tullut Tellervojen kanssa, kai voi jo melkein vuoden tuntemuksella sanoa, ystäviä.

Käymme lounastreffeillä, vauvakinossa, shoppailemassa, vaunulenkeillä, muskarissa, joogassa ja milloin missäkin. Lainataan kakkumuotteja ja vaihdellaan lapsille pieneksi menneitä vaatteita. Yksi parhaista muistoista liittyy siihen, kun vauvojen ollessa pieniä, keskustelimme yöimetysten aikaan WhatsAppissa ja saimme tukea toisiltamme väsymykseen. Aina pimeässä huoneessa hereillä ollessa tiesi, ettei ole ainoa luonnottomaan aikaan hereillä oleva yksilö, vaan langan päässä on muitakin samassa tilanteessa olevia. Yöimetykset ovat jääneet, mutta WhatsApp laulaa meillä edelleen päivittäin, milloin mistäkin kuumasta puheenaiheesta tai kakkureseptistä :)

Jokainen saa olla meidän mammakerhossa oma itsensä ja puhua suoraan tunteistaan. Kukaan ei tuomitse ja usein löytyy myös kohtalontovereita. Ollaan vähän kuin yhtä suurta perhettä. Välillä saatan viettää Tellervojen kanssa joko puhelimessa tai fyysisesti niin paljon aikaa, että kotonakin vähän ihmetellään. Kunnassamme järjestetään myös perhekerhoja ja kunnan kaikilla äideillä on oma Facebook-sivu, mutta ei se ole sama asia. Usein perhekerho-tuttavuudet voivat jäädä vain hyvänpäiväntutuiksi, joita tavataan vain perhekerhossa ja joista ei kuitenkaan saa oikeaa tukiverkostoa, joille voi avautua mistä tahansa.

Tästä systeemistä olisi monella kunnalla ja neuvolalla paljon opittavaa. Pieni, neuvolalle edullinen juttu, josta on takuulla apua äitien yksinäisyyteen. Se ei vaatisi kuin kutsukirjeen lähettämisen ensimmäiseen tapaamiseen 3 kuukauden välein synnyttäneille, esimerkiksi jollekin naisen nimipäivälle. Tapaamiseen tulleet voivat itse päättää jatkavatko he yhteydenpitoa ja miten. Nimikin ryhmälle olisi sopivasti nimipäivän myötä valmiina.

Olisin ollut kiitollinen yhdestäkin, sain kahdeksan. Tellervon nimipäivä koittaa pian ja silloin meidän mammakerho viettää ensimmäistä vuosipäiväänsä <3Onko sinullakin oma mammakerho tai muu äitiystäväverkosto?


Terkuin,
Doris


6 kommenttia:

 1. Aivan mahtava systeemi neuvolassanne! Meillä Helsingissä on synnytysvalmennus (tms) ensimmäistä lasta odottaville, mistä moni samantyyppinen rinki on saanut alkunsa. Meidän kohdalla porukka ei aktivoitunut, ehkä ei ollut ketään kuka olisi jaksanut kutsua koolle. Juuri siksi näkisin, että Tellervoissa on paras idea: kunta kutsuu koolle ja neuvola kannustaa osallistumaan - sen toisenkin kerran. Mä itse onneksi löysin omalta asuinalueelta myöhemmin porukan, johon adoptoiduin. Samoin odotusaikana uskaltauduin nettiin ja löysin vertaistukiryhmän. Asumme eri puolilla Suomea, mutta edelleen tapailemme livenä säännöllisesti. Useimmiten nykyään ilman lapsia. ;) Molemmat yhteisöt olivat omalla kohdallani hengenpelastajia!

  Vauva-aikana vertaistuki ja toisten äitien ja aikuisten seura on niin tärkeää. Varsinkin, jos on tullut jostain toiselta paikkakunnalta, eikä etukäteen tunne ketään. Olet ollut todella onnekas, kun olet saanut Tellervot elämääsi! Samoin olen itse omista porukoistani. On ihana ollut kuulua johonkin, sekä livenä että virtuaalisesti.

  Nyt on itselleni tullut jo toinen lapsi ja olen aloittanut työt. Näemme vieläkin toisiamme ja muutamasta mammasta on tullut sydänystävä. Facebookissa ja whatsappissa viestit lentelee joskus kriisin kohdatessa yölläkin. Tuen tarve ei pääty, kun lapset kasvaa. Uusia vaiheita ja juttuja tulee koko ajan eteen, varsinkin nyt tämä työn ja kodin yhdistäminen.

  Haluaisin maailmaan muutenkin enemmän äitien välistä tukemista, eikä aina sitä (netissä vellovaa) syyllistämistä ja vertailua. Jokainen meistä tekee hyvää työtä ja kasvattaa lapsiaan niin kuin parhaimmaksi näkee!

  Hyvää kevättä teille!

  t. Kati, Lähinnä Kauempana

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin katselin odotusaikana Facebook-ryhmiä ja keskustelupalstoja, että jos jostain löytyisi äitikavereita sitten kun lapsi on syntynyt. Mutta etsintäni sieltä tietysti päättyi kun Tellervot tulivat kuvioihin.

   Ihanaa kun sinäkin olet löytänyt vertaistukea ja äitiystäviä, toivoisin, että jokainen äiti löytäisi jostain samassa elämäntilanteessa olevan, jonka kanssa jakaa kokemuksia ja kysyä neuvoa <3

   Hyvää kevättä myös teidän perheelle!

   Poista
 2. Muiskuja! Meillä on kyllä aivan mahtava porukka!

  VastaaPoista
 3. Meillä oli edellisessä asuinkaupungissa esikoisen aikana ihan huippu mammajengi! Ollaan edelleen lähes päivittäin jutuissa whatsapin kautta, vaikka jo vajaa 1,5v sitten muutin takaisin omaan kotikaupunkiini.
  Nyt kuopuksen aikana olen tutustunut myös hyvään porukkaan, joita treffaillaan lähes viikoittain!

  Muiden äitien vertaistuki on kyllä❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi olet löytänyt uusia mammakavereita edelliseen kaupunkiin jääneiden lisäksi kotikaupungistasi. Vertaistuki on kyllä <3

   Poista