18. huhtikuuta 2017

Vaunuviha! Pois vaunujen kanssa julkisilta paikoilta!

Taas voin todeta, että aikaa ennen lapsia olisin inhonnut nykyistä itseäni. Ihmistä, joka ehdoin tahdoin haluaa alennusmyyntipäiville lastenvaunujen kanssa tungeksimaan. Ruuhkaa siellä riittää ihan ilmankin, että kaikki äiti-ihmiset tulevat sinne tukkimaan käytävät. Verkkokauppa on keksitty teitä varten ja lasten kanssa kuuluu olla kotona. Miltä niistä lapsistakin tuntuu olla siellä ruuhkan keskellä? Mielipiteeni tähänkin asiaan on onneksi sittemmin muuttunut. Äitiys kun muuttaa lähes kaiken, jopa ennen hyviltä tuntuneet mielipiteetkin. Saattaisin olla aikamoinen mökkihöperö, jos ajattelisin, mitä muut ihmiset ovat mieltä liikkumisestani vaunujen kanssa julkisilla paikoilla. En tosin tiennyt, että vaunujen kanssa liikkuminen oikeasti aiheuttaa niin paljon ristiriitaisia tunteita muissa kanssaeläjissä.





Pitäisikö kotona olevien ihmisten linnottautua kotiin, etteivät he pilaa kenenkään muun päivää? Monen mielestä ilmeisesti pitäisi. Sain taas todeta tämän keltaisten kassejen hulinapäivillä pari viikkoa sitten. Käytävällä oli ruuhkaa, kävelin käytävää pitkin vaunujen kanssa nätisti reunassa jonon jatkeena. Vein siis jonosta kompakteine vaunuineni kahden henkilön peräkkäisen tai yhden isokokoisemman henkilön tilan. Siinä sitten vanhat rouvat tulivat vastaan käytävän toisella puolella ja toinen totesi kohdallani kovaan ääneen ystävättärelleen luoden silmäyksen minuun: " Mul ei kyl käy järkkeen, miks pittää noitte vaunujen kanssa tänne tungoksseen lähttee? Harmi, kun tilanne meni niin nopeasti ohi, enkä saanut sanaa suustani. Jälkeenpäin mietittynä olisin teräväkielisempänä vastannut : "Kotiinko minun olis pitäny jäädä? Rouva on hyvä ja lähtee itse, jos muut kanssahulluttelijat häiritsee!" Minulla ja lapsellani on ihan samanlainen oikeus olla siellä tien tukkeena kuin hänelläkin.

Enkä ollut muuten ainoa. Ketäpä muita siellä tavaratalossa olisi keskellä päivää ollut kuin kotiäitejä ja eläkeläisiä? Kaikki, keillä on aikaa ja rahat niin vähissä, että elämäntilanne pakottaa penkomaan alelaareja. Tai ihan vaan tylsää ja haluaa tehdä muutakin kuin tuijotella keittiön seinää. Miksi niin usein nuo nykypäivän lasten vanhemmille ikävästi kommentoijat ovat vanhempaa sukupolvea? Onko mukana kenties ripaus katkeruutta, kun nykypäivän äidit saavat olla menevämpiä ja vapaampia kuin he aikoinaan? Tietenkään ei voi yleistää, on joillakin äideillä varmasti ollut menoa ja meininkiä ennen vanhaankin, mutta suurin osa sen ajan äideistä on ollut kotona. Vai ovatko nuo kommentoivat henkilöt itse syystä tai toisesta lapsettomia? Tai kenties unohtaneet jo vuosikymmenten takaiset asiat?





Olen huomannut, että monilla ihmisillä on vaunuviha. Mulkoilua, silmien pyörittelyä ja tuhahtelua saa vaunujen kanssa liikkuvana usein osakseen. Jopa bussikuski kuulutti eräänä päivänä vaunujen kanssa bussilla matkustaessani, että paikka, johon vaunuineni menin on tarkoitettu pyörätuolin käyttäjille. Sama aukkohan se bussin keskiosassa on, missä vaunut ja pyörätuolit matkustavat. Jos keskiverto bussiin mahtuu kolmet lastenvaunut vierekkäin, ei bussiin mahtuisi sitäkään vähää jos pyörätuolipaikkaa ei saisi käyttää vaunujen kuljetukseen. Arvatkaa montako pyörätuolimatkustajaa bussiin tuli meidän matkan aikana? Taisi olla bussikuskilla sinä päivänä herne nenässä jo valmiiksi jostain muusta asiasta.

Yksi lempiasiani vaunujen kanssa liikkuessa, joka saa minun vereni kiehahtamaan, on hissi. Jos on hissikuilu ja siinä vieressä porraskäytävä, miksi ihmeessä ihmiset eivät voi käyttää portaita jos näkevät, että hissiin jonottaa vaunut, mahdollisesti vieläpä useat sellaiset? Parhaassa tapauksessa vaunuttomat luikkivat äkkiä hissin perälle seisomaan ja vaunujen kanssa liikkuvat tulevat hissiin viimeisenä. Sitten alkaa taas se tuhahtelu, kun takarivistä pitäisi mahtua ulos seuraavassa kerroksessa. Tai toisaalta voi käydä myös niin, jos odottaa vaunujen kanssa hissiä, täpötäysi hissi tulee kohdalle, ovet avautuvat ja kaikki hississä olijat katsovat säälivästi vaunuilijaa tai siirtävät katseensa kohti lattiaa. Ei elettäkään, että kukaan siirtyisi käyttämään portaita. En sano sitä, etteikö vaunuttomana saisi käyttää hissiä lainkaan. Jos on liikuntarajoitteinen tai muuten huonovointinen, niin tottakai saa. Mutta laiskuuttaan ja itsekkyyttään...kyllä minäkin ne rappuset kävelisin, jos vaunujen kanssa pystyisin, ihan vaikka hyötyliikuntana. Pari kertaa olen loivat rappuset vaunut kantaen joutunut kävelemäänkin ja toki saanut taas mulkoilua ja sääliä osakseni. Voi tyttörukka, tuolla on hissi, menisit sillä vaunuinesi. Menisin, jos te antaisitte tilaa.

Ehkä tämä hissikäyttäytyminenkin on osittain suomalaisten ongelma. Monessa muussa paikassa Suomen rajojen ulkopuolella vaunujen kanssa liikkuva on etuoikeutettu kaikkeen ja heitä kunnioitetaan. Suomessa vaunujen kanssa liikkuva saa usein tuntea olevansa pohjasakkaa. Ehkä tämäkin asia joskus vielä kääntyy parempaan päin.

Onko muilla samanlaisia kokemuksia, että Suomessa vallitsee pienoinen vaunuviha?



Kevätterkuin,
Doris

21 kommenttia:

  1. Onpa perseestä!
    Toivottavasti itse ajautuisin muutamaan tuollaiseen tilanteeseen tulevaisuudessa, niin saataisiin vaunu-ihmisille ja vaunuttomille taas hieman kuilua väliin parin raivarin ansiosta :D

    https://faijahommia.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aijai, ehkä se on se nainen ja vaunut-kombo, jolla joutuu alakynteen. Isät saa kaikki sympatiapisteet :) Toivotaan, että tämä kuilu kaventuisi :)

      Poista
  2. Vaunuihmiset minä kyllä ymmärrän.
    Mutta minkä hemmetin takia isot lapset pistetään rattaisiin ja tuodaan ruuhkatilanteeseen? Minusta terveen yli kolmevuotiaan pitää pystyä kävelemään jo pitkiäkin matkoja, saati sitten kymmeniä metrejä. Nimimerkillä viikonloppuna eläintarhassa eläinten ruokinta-aikana. Vähän matkan päässä oli valttavasti tyhjää tilaa jättää rattaat. Mutta aidan ympärillä tungeksimassa oli kymmeniä rattaita, joissa ei ollut kyydissä vauvoja tai taaperoita, vaan sen sijaan 4-,5- ja jopa 6-vuotiaita lapsia rattaissa. Saman ilmiön olen nähnyt esimerkiksi Hulluilla päivillä tai ulkoilmatapahtumissa. (Toki minusta on myös järjetöntä viedä pieni lapsi Hulluille päiville ylipäätään. Välillä siellä on aikuisenkin vaikea hengittää, saati sitten pienen taaperon.)
    Ja busseissahan isoja lapsia kuljetetaan rattaissa ihan vain ilmaisen matkan takia. Omilta lapsiltani olen jättänyt rattaat pois 2,5 vuoden iässä ja suosittelen sitä kyllä muillekin. Liikkumaan oppii vain liikkumalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on totta, että isojen lasten pitää minunkin mielestä kävellä. Eikä rattaiden kanssa mennä minne vain tunkemaan, juuri esimerkiksi eläintarhassa aidan viereen. Siellä missä ei vie muiden näköyhteyttä tai ole oikeasti toisten tiellä voi liikkua vaunujen kanssa, mutta esimerkiksi Hullareilla on tosiaan se tungos muutenkin, on siellä joukossa rattaat tai ei, sopu sijaa antaa :)
      Lapsia ja aikuisia on erilaisia, meillä on taapero, joka suorastaan nauttii kaupoissa ja kauppakeskuksissa pyörimisestä, niin en ole nähnyt hänen kanssaan mitään ongelmaa mennä myöh Hullareille. Pienestä tottunut matkaamaan vaunuissa ja rattaissa kaikenlaisissa olosuhteissa :)

      Poista
  3. Kyllä se vaunullinen ihminen voi odottaa seuraavaa hissiä, jos ei juuri silloin mahdu kyytiin. Se hissi ei ole tarkoitettu ainoastaan lastenvaunujen kanssa liikkuville ja liikuntarajoitteisille.

    Jos noin oikeasti ottaa aivoon, niin ehkä sun todella kannattaisi jäädä kotiin - ei niiden vaunujen ja pienten lasten takia, vaan siksi että vaikutat hyvin itsekeskeiseltä ja lyhytpinnaiselta ihmiseltä.

    Ties vaikka olisit se sama mamma, joka vähän aikaa sitten ruuhkabussissa vaati pyörätuolissa istuvaa matkustajaa jäämään pois bussin kyydistä, jotta itse mahtuisi jälkikasvuineen bussiin? Tai se äiti, joka raivosi ystävälleni invavessa-lastehoitohuonekombon käytöstä - ystävälläni on avanne, jota ei voi normivessassa tyhjentää ja hoitaa ilman että vessa ja vaatteet sotkeentuu ulosteeseen. Se avanne ei vaan näy päällepäin, koska se on vaatteiden alla piilossa.

    Ja selvyyden vuoksi, minulla ei ole MITÄÄN vaunujen kanssa tai ilman liikkuvia äitejä ja heidän lapsiaan kohtaan. En vain voi sietää itsekeskeisiä, huonost käyttäytyviä aikuisia ihmisiä, jotka kuvittelevat että maailma pyörii heidän ympärillään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hissiä saavat käyttää kaikki muutkin, kuten tekstissäkin sanoin, ja tottakai voin odottaa hissiä, mihinkäs meillä vaunuilevilla usein on kiire, mutta rajansa kaikella. Se on mielestäni huonoa käytöstä, jos ei anneta muille tilaa, oli sitten kysymys lastenvaunuista, pyörätuolista, mistä tahansa. Ystäväni oli esimerkiksi menossa neuvolaan, joka sijaitsee rakennuksen ylimmässä kerroksessa, hissi tuli paikalle, jossa seisoi yksi naishenkilö. Nainen oli sanonut vaunujen kanssa odottavalle ystävälleni, että tänne ei kyllä nyt mahdu, mene noita portaita. Tälläinen käytös todella ihmetyttää.

      Kiitos kommentistasi, mutta en ole kuvailemasi huonostikäyttäytyvä pyörätuoli-matkustajaa poistamassa ollut henkilö tai tuo toinenkaan. Kuten sanottu, jokaisella on oikeus olla ruuhkabussissa, alennusmyyntipäivillä, kauppakeskuksessa, invavessassa, missä vaan, oli hänellä mukanaan lastenvaunut, pyörätuoli tai avannepussi, ilman että kukaan siitä hänelle erikseen kommentoi ja ihmettelee.



      Poista
  4. Ihan samaa mieltä edelliseen kanssa! En todella ymmärrä miksi jonkun hississä jo olijan pitäisi jäädä pois kesken kerrosten että kirjoittaja vaunujensa kanssa pääsisi kyytiin?? Sitä paitsi ne liikuntarajoitteetkaan ei aina näy päälle päin keppinä tai rollaattoreina. Itse en esim.tällä hetkellä pysty sairauteni takia juuri rappusia nousemaan tai laskemaan,mutta tasamaalla kävelen hitaasti ja kaupassakin joudun käymään. Jos seison siellä hississä niin päällepäin minusta ei näe että olen liikuntarajoitteinen.Näytän ihan terveeltä nuorelta naiselta. Jos tosiaan piposi on noin kireällä niin jää sinne kotiin lapsesi ja vaunujensa kanssa.Kanssaihmisillä on varmasti mukavampaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiedän, että kaikki liikuntarajoitteet eivät näy päälle päin. Ja sen tekstissäni myös kerron, että hissillä saa matkustaa muutkin. Mutta se on hyvää käytöstä, että annetaan tilaa, jos hissiin odottaa pyörätuoli tai lastenvaunut tai jokin muu vempele. Vaikka siivouskärryt! Valitettavasti usein näkee vain sitä käyttäytymistä, että luikitaan hissi täyteen, ennen kuin vaunujen kanssa olija edes ehtii liikahtaa ilman että ajaa toisten varpaille vaunuilla. Ja tässä voi mennä monta kierrosta ennenkuin pääsee hissiin.

      Tämäkin on kaikki oman kokemukseni tulosta, en koskaan ennen ymmärtänyt antaa vaunuille tilaa, kunnes tulin itse niiden käyttäjäksi.

      Poista
  5. Niinhän se monesti on, että emme joitain asioita ja tilanteita voi ymmärtää ennen kuin ne omalle kohdalle sattuvat: lastenvaunut tai -rattaat, pyörätuoli, liikuntarajoite jne. Oisko niin, että useimmiten katsomme asioita niin kovin omasta vinkkelistä käsin emmekä tule ajatelleeksi toisia olemoisinkaan.
    Tuota bussiasiaa mietin: jos bussissa on 2 vaunupaikkaa ja 1 pyörötuolipaikka, on se pyörätuolipaikka pidettävä vapaana. Eihän voi etukäteen tietää, miltä pysäkiltä on tuoli tulossa kyytiin - kuka kolmesta vaunulaisesta lähtisi kesken matkan ulos? Tämä on pulma etenkin harvemmin liikennöidyillä reiteillä ...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinhän se on, jokainen katselee elämää omasta näkövinkkelistään. Hyvä pointti tuo pyörätuolipaikka-asia ja täysin totta täydessä bussissa. Tekstissäni en tosiaan tainnut mainita, että vaunuille tarkoitettu paikka oli bussiin noustessani tyhjä, matkan aikana sinne ei toisia vaunuja tullut, eikä myöskään pyörätuolia, joten tuossa tilanteessa kuskin kommentti oli mielestäni aiheeton. Tottakai olisin antanut pyörätuolille tilaa, jos sellainen bussiin olisi tullut.

      Poista
  6. Olen samaa mieltä sun kanssa. Meilläkin esim. lähijuna-asemalla hissi on aina muiden kuin liikuntarajoitteisten kansoittama, vaikka 20 metrin päässä menisi liukuportaat! On ihmeellistä, miten sinne hissille kyllä juostaan ja tönitään muita, mutta sitten ei jakseta kävellä 20 metriä liukuportaille. Ja sama toistuu esim. monissa ostoskeskuksissa. Mennään hissiin, vaikka muutaman metrin päässä on liukuportaat. Mulle ei tulisi mieleenkään, että tunkisin johonkin kusenhajuiseen hissiin vapaaehtoisesti, mikä vielä huonolla tsäkällä juuttuu kerrosten väliin.

    En näe mitään järkeä siinä, että bussin pyörätuolipaikka pitäisi jättää tyhjäksi vain varmuuden vuoksi. Olen kulkenut 35 vuotta pk-seudun busseilla lähes päivittäin ja varmaan kaksi kertaa bussissa on ollut pyörätuoli samaan aikaan kuin minä. Vaunuja sen sijaan oikeastaan aina. Se kyllä myös ketuttaa, että rattaissa raijataan vielä melkein noita esiteini-ikäisiäkin, kuten myös se, että tungetaan täpötäyteen bussiin ja mennään vain yksi pysäkinväli. Käyttäkää jalkojanne ihmiset! Itse oikein odotan sitä aikaa, että vaunuista/rattaista pääsee eroon, eikä tarvitse odottaa hissijonoissa yms.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa kun joku on havainnut samoja asioita vaunujen kanssa liikkuessa kuin minäkin :) Ja todella odotan myös vaunutonta/rattaatonta aikaa, jolloin oma liikkuminen muuttuu vähän nopeammaksi ja helpommaksi, eikä aina tuntemattomissa paikoissa tarvitse ensin etsiä hissiä, kun pääsee portaita/liukuportaita :)

      Poista
  7. Totta kai vaunujen kanssa pitää väistää muita ja odottaa hissiä ja bussia kuten muidenkin, mutta on kyllä todella kurjaa jos vaunujen kanssa liikkumista sinänsä paheksutaan. Se on kuin tuomio äidille ja vauvalle pysyä poissa julkiselta paikalta ja tämä ei ole ollenkaan ok! Ei kukaan uskaltaisi paheksua hitaita vanhuksia tai kehitysvammaisia julkisella paikalla (ja hyvä niin), miksi sitten äitejä vaunuineen?

    Itse en kyllä mistään hinnasta lähtisi vaunujen kanssa alennusmyynteihin, mutta jos joku haluaa niin tehdä niin hänellä on siihen oikeus, kunhan toimii huomaavaisesti. On ikävää, jos vaunujen kanssa liikkuminen sinänsä yhdistetään näihin epähuomaavaisiin vanhempiin, jotka jättävät vaunut muiden tielle. Sitten täytyy myös ottaa huomioon, että vauvan äiti on usein väsynyt eikä välttämättä huomaa kaikkia yksityiskohtia ympäristössä, joten ei hän välttämättä epäkohteliaisuuttaan ole muiden tiellä. Ymmärtäväisyys lähimmäistä kohtaan tekee maailmasta paljon mukavamman paikan kuin vaatimukset oman elämän täydellisestä sujuvuudesta.

    Mä olen jättänyt itse vaunut pois mahdollisimman aikaisin julkisilla ja kaupoissa liikkuessa, koska koen itse ahdistavaksi liikkua niiden kanssa, vaikka en ole onneksi juuri saanut osakseni paheksuntaa. Mutta "isojen" lasten istuttamisesta vaunuissa - esim. meillä oli päiväkotiin yli 3km matkaa, ja jos 3-vuotias olisi kävellyt sen mennen tullen niin matkaan olisi mennyt yli tunti, enkä usko, että kenelläkään on aamulla ennen töitä ajallista mahdollisuutta tähän (puhumattakaan jatkuvasta hoputtamisesta ja tästä seuraavista konflikteista). Samoin jos ollaan vaikka pitkällä kävelyllä isompien ja pienempien kanssa, niin ne rattaat on aivan järkevää olla mukana, että retki ei lopu pienemmän väsymiseen. Lapset oppivat kyllä reippaiksi kävelijöiksi vaikka joissain tilanteissa matkustavat rattailla vielä 3-4-vuotiaina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kommentti, hyviä pointteja :)
      Olen samaa mieltä, jos on pitkä matka päiväkotiin tai muualla täytyy päästä liikkumaan nopeammin ja lapset ovat isoja, mutta sen verran pieniä, etteivät jaksa kävellä pitkää matkaa, tottakai heillä voi rattaita käyttää.

      Poista
  8. No kyllä jakaa kansaa vaunuviha 😅 ite kuljin onnellisena tuplavaunujen kanssa liukukäytävillä kun en edes vielä vähän aikaa sitten tiennyt et meidän kauppakeskuksessa on hissejäkin! 🙈 mukavalla pilkkeellä ja huumorilla höystetty teksti ihan oikeasta ilmiöstä 😊👍

    VastaaPoista
  9. Tuli mieleen ylläolevaan kommenttiin että miun kohta 3 vuotias kyllä vielä rattaissa kun lenkkeillään.kävelee kyllä mielellään ja paljon mutta ei kyllä mitään 5 kilometriä :D ja veikkaan että lapselle tekee hyvää sr raitis ilma vaikka rattaissa istuessa.Kunhan oppii pyöräilemään niin sitten rattaista voi harkita luopuvansa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun 2v3kk kyllä tulee jo potkupyörällä kevyesti pari kilsaa. Lähempänä kolmea vuotta luulisin että menee jo vähintään viisi. Perässä saa juosta eli nopeammin mennään kuin rattailla. Suosittelen!

      Poista
    2. Meillä vasta vuoden ikäinen, mutta luulen, että 2-vuotissynttärilahjaksi saa potkupyörän, sen verran käteviltä ne näyttää :)

      Poista