10. marraskuuta 2016

Projektina pihavaja

Terassin ohella viime kesän rakennusprojekteihin kuului pihavaja. Koska meillä ei vielä autotallia ole, piti kesäkalusteille ja työkaluille keksiä jokin säilytyspaikka. Viime talvena kokeilimme pressun alla säilytystä terassin katetussa osassa, mutta kyllä se lumi vaan löytää tiensä pressun allekin.Valitsimme pihavajaksi puolivalmiin vajan. Kyseessä on siis pakettivaja, joka on kuvasta valittu valmis malli, paketti puutavaraa pihamaalle ja itse kasattava perustuksineen paikoilleen. Pakettiin kuului kattomateriaaleista ainoastaan katon alushuopa, joten sen päälle mies asensi vielä lisäksi mustan palahuopakaton. Perustukset on toteutettu pilariharkoilla ja sepelillä.

Valitsimme vajan, jossa on erikseen puuliiteri ja sisätila ikkunoilla. Tuosta sisätilasta saisi niin ihanan kesähuoneen, mutta tällä hetkellä se tosiaan tulee olemaan terassikalusteiden, työkalujen ja muun irtaimiston säilytyspaikka. Paikka vajalle löytyi helposti tontin perältä, läheltä tontin rajaa, mutta kuitenkin siten, että toiselle sivustalle jää vielä reilusti tilaa perustaa hyötypuutarha ja toiselle istuttaa vaikka omenapuita.

Mies olisi mielellään jättänyt vajan luonnonläheisen puun väriseksi, sillä hänen mielestään kyseessä on VAIN pihavaja. Minä puolestani ajattelen niin, että oli pihavaja tai ei, kyllä sen täytyy silmää miellyttää ja väritin pihavajan kuvan kokoamisohjeen kansisivulta perustellakseni maalauksen tarpeen.


Pihavajan väriksi valitsimme tummanharmaan ja valkoisen. Halusin, että pihan rakennukset noudattelevat talon kanssa samaa linjaa. Maalausurakka vei aikaa yhteensä kymmenisen tuntia, kolmena eri päivänä. Ja ensi keväänä maalataan vaja vielä toiseen kertaan. Ajattelimme, että yhdellä kerroksella maalia selvittäisiin, mutta pohjamaalaamattoman laudan kohdalla se jäi tosiaan vain ajatuksen tasolle. Kun maali kuivui, jäi harmaan sävy vielä vaaleammaksi kuin oli tarkoitus ja laudan maalaamatonta pintaa jäi osista kohtaa paistamaan läpi, vaikka yritettiin maalata todella huolellisesti.
Oven pieleen laitetaan vielä terassilta päälle kytkettävä valo, joka tulee syksyllä ja talvella puunhakureissulla tarpeeseen. Ja siirretään puupinon edestä tikkaat, kottikärryt ja muu roina vajaan, kun ollaan varmoja, ettei niitä enää tämän vuoden puolella tarvita. Ulkona satelee juuri lisää lunta, joten luulen, että siirto tulee hyvinkin nopeasti.
Ihanaa alkavaa talvea,
Doris

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti