26. kesäkuuta 2017

Mitä omalle lapselleen saa pukea?

Meillä käytetään useimmiten neutraaleja värejä: valkoista, harmaata, mustaa, beigeä, joskus myös joitakin navyn, mintun ja turkoosin sävyjä. Toki muutama värikkäämpi yökkäri tai lahjaksi saatu vaatekappale pikkuherran kaapista löytyy, mutta itse en niitä osta.

Koska pikkuherran päällä on usein neutraaleja värejä ja päässä vaaleat, tuuheat hiukset, ei hänestä välttämättä ensi katsomalta voi päätellä kumpaa sukupuolta hän on. Olen välillä saanut vastata kyselyihin siitä, kumpaa sukupuolta lapseni on? Tähän ei liity mitään aattellista kasvatustapaa, että haluaisin kasvattaa lapsestani sukupuolineutraalin. En vain yksinkertaisesti näe siinä mitään järkeä, että pojille on poikien värit ja tytöille tyttöjen. Tai, että lapsen sukupuoli pitää olla pääteltävissä hänen vaatteistaan ja hiustyylistään. Ei kai se voi mennä niin, että lapsen vaatteista ja muutenkin ulkonäöstä on pystyttävä päättelemään, onko hän tyttö vai poika? Tai, että pojat saavat käyttää vain vihreää, sinistä, Carsia ja Star Warsia ja tytöt taas vain pinkkiä, valkoista, Frozenia ja keltaista? Kuka tämän sanelee? Jos lapseni olisi tyttö, luultavasti hänellä olisi muutama vaaleanpunainen tai persikkainen vaatekappale, mutta varmasti valkoinen ja harmaa olisivat silti vallalla hänen vaatekaapissaan.


Tyttöjen vai poikien osastolta hankittu vaate? Se oli hieno, joten sovitaan, että poikien.



Olen useamman kerran keskustellut eri tahojen kanssa siitä, kuinka heidän mielestään lapsella täytyy olla kirkkaita ja iloisia värejä vaatteissaan. Älkää huoliko tahot, onneksi meitä äitejä on erilaisia ja takuu varmasti värikkäille vaatteille löytyy oma kannattajakuntansa, mutta minä en kuulu heihin. Ymmärrän sen, että ulkovaatteissa värikkäät vaatteet ovat hyviä liikenteessä erottumiseen, mutta estävätkö värikkäät ulkovaatteet todella onnettomuuksia?

Onneksi monet vaatevalmistajat ovat havahtuneet siihen, etteivät kaikki vanhemmat halua pojilleen supervärikkäitä autovaatteita. vaan tyylikkäitäkin vaihtoehtoja on yhä enemmän saatavilla. Ja käytin sanaa pojilleen siksi, että poikalapsen äitinä olen saanut tottua siihen, että poikien vaatevalikoima on yleensä 1 /3 siitä mitä tyttöjen valikoima. Ihan kuin poikien äidit eivät muka välittäisi siitä mitä lapsilleen pukevat, joten heille ei tarvitse tarjota suurta valikoimaa? Sellainen tunne välillä tulee, kun joidenkin vaateliikkeiden lastenvaatevalikoimaa katselee. Tiedän itseni mukaan lukien monta pojan äitiä. jotka tilaavat vaatteet lapselleen netistä ja ulkomailta, sillä Suomen kauppojen valikoima on välillä todella huono. Etenkin juuri ulko-ja päällysvaatteissa. Monet ystäväni, joilla on vain tyttölapsia, eivät ole koskaan törmänneetkään ongelmaan, että vaateliikkeessä olisi vain esimerkiksi yksi takkivaihtoeho, kun pojan äidille tämä tilanne on arkipäivää. Toki voin ostaa lapselleni vaatteita myös tyttöjen puolelta, niinkuin olen usein tehnytkin, mutta jossain menee siinäkin raja. En ehdoin tahdoin halua, että poikani näyttää tytöltä, joten tyttömäiset glitter-sydänvaatteet jäävät kauppaan. Mutta miksi usein myös valkoiset ja hillityt ruutu-ja pilkkukuosilla varustetut vaatteet ovat tyttöjen osastolla? Monesti tulen ajatelleeksi asiaa myös vaateketjujen näkökulmasta. Eikö olisi kustannustehokkaampaa tehdä enemmän neutraalimpia unisex-vaatteita, jotka sopivat molemmille sukupuolille? Esimerkiksi eräällä lastenvaateketjulla oli taannoin myynnissä haalea roosa takki, jossa oli kultaisia palloja ja toisena kuosina pastellinsävyisiä perhosia valkoisella pohjalla. Poikien vaihtoehto tästä takista oli tummansininen, jossa oli eri sinisellä ja vihreällä kuorma-autoja. Voi hyvää päivää! Takki jäi kauppaan ja sai minut miettimään, miksi tytöille oli kaksi eri vaihtoehtoa ja pojille yksi? Kuinka vaikeaa olisi ollut tehdä esimerkiksi vielä yksi kuosi, joka olisi ollut vaikka harmaa tai musta valkoisilla palloilla? Se kuosi olisi mennyt varmasti kaupaksi sekä tyttöjen että poikien vanhemmille, sillä luulen, etteivät kaikki tyttöjenkään äidit halua pukea lastaan supertyttömäisiin vaaleanpunaisiin vaatteisiin.

Vaateliikkeissä voitaisiin mielestäni luopua tyttöjen ja poikien osastoista kokonaan. Olisi vain suuri alue lastenvaatteita, joista jokainen vanhempi voisi valita lapselleen mieluisimmat vaatteet. Tuttavani tuskaili kerran lastenvaateosastolla, kun tyttöjen osastolla oli ihanat farkkulegginsit, mutta hän ei voinut ostaa niitä pojalleen, koska ne olivat tytöille tarkoitetut. Voi kun olisi tässä tilanteessa ollut sakset mukana, olisin voinut leikata for baby girl- lapun leggareista pois ja ohjata tuttavani kassan suuntaan. Tosiaan, meilläkin monissa pikkuherran housuissa lukee "for baby girl", mutta kuka näkee lapsen housujen sisäpuolella olevan kokolapun, jossa kyseinen teksti lukee? Ainoastaan minä tiedän, että siellä lukee niin, mutta kukaan ulkopuolinen ei katso, että pojallani on tyttöjen housut. Tai mitä sitten jos katsookin?

Niin kauan kuin lapsi ei osaa itse valita vaatteitaan, valitsen hänelle sellaisia vaatteita, jotka miellyttävät omaa silmääni. Ja tottakai toivon, että hänelle tulee vaatteidensa suhteen yhtä hyvä silmä kuin minulla on ;) Toivon, että lapseni ei ihastu Disney- ja muu aiheisiin vaatteisiin, mutta jos (kun) niin kuitenkin käy, että hän niitä toivoo ja haluaa, ja jos se tekee hänet onnelliseksi, niin sitten voin hieman löysätä vaatetusperiaatteissani. Ainakin kotioloissa. En silti koskaan antaisi lapseni lähteä esimerkiksi juhliin Cars-paidassa ja lenkkareissa. Tämä on mielestäni asia, joka on jokaisen vanhemman oma asia ja päätös, millä haluaa lapsensa vaatettaa mihinkin tilanteeseen, mutta lähtökohtaisesti haluan, että julkisille paikoille, kylään ja juhliin lähdetään näteissä vaatteissa. En minäkään lähde kauppakeskukseen Nalle Puh -yöpaidassa ja Supermies-viitassa, vaan haluan opettaa esimerkilläni myös lapselleni, että eri tilanteisiin pukeudutaan eri tavalla. Mutta loppujen lopuksi, jokainen saa pukea omalle lapselleen ihan sitä mitä itse haluaa, sillä makuja on monenlaisia :)


Terkuin,
Doris

2 kommenttia:

  1. Kaikessa täysin samaa mieltä, paitsi väriskaalassa. Pidän useista väreistä, mutta en harmaasta. Ja juurikin raitaa, palloa yms. kuvioo pitäisi olla enemmän, johon voi pukea niin tytöt kuin pojat. Itse kierrätän suurimman osan isosiskon vaatteista pikkuveljelle. Helpointa kiertää siis poikien osastoa sillä silmällä, mikä sopii myös tytölle, kuin tyttöjen osastoa päinvastoin. Se kun tuppaa oleen täynnä hörhelöä... Ja minäkin olen tarkka mitä puetaan ihmisten ilmoille. Saatan jopa valokuvista tarkistaa mitä on viime vierailulla ollut päällä, ettei oo samoja tms.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No juu, totta tuokin, että jos aikoisi vielä kierrättää vaatteita vielä tytöltä pojalle, olisi kiva jos olisi enemmän unisexia tarjolla :)

      Poista