19. toukokuuta 2019

Näin onnistut pihaistutuksissa

Näin keväällä alkaa aina tehdä mieli laittaa pihaa nätimmäksi ja kesäkuntoon. Me ollaan miehen kanssa otettu jopa vähän perinteeksi, että jotain uutta tehdään pihalle joka kevät. Kumpikaan meistä ei ole puutarha-alan ammattilainen, mutta intoa (ainakin mieheltä) löytyy sitäkin enemmän. Ja hei, tekemällä oppii, mutta muutama juttu kannattaa ottaa haltuun jo ennen kuin edes aloittaa!
Valitse oikeanlaisia kasveja


Valitse oikeanlaiset kasvit oikeille paikoille. Varjoisan kasvupaikan kasvit eivät sovi täysaurinkoon ja kaikki kasvit eivät välttämättä sovellu istutettaviksi ruukkuihin. Harvoin myös eteläisessä Suomessa viihtyvät lajikkeet viihtyvät pohjoisessa.

Luota asiantuntijaan


Hanki taimet puutarhalta, taimitarhalta tai puutarha-alan erikoisliikeestä. Siellä henkilökunta on yleensä alansa asiantuntijoita. Heiltä kannattaa mm. tiedustella millaiset kasvit juuri omaan pihaan sopisivat ja miten kasvit istutetaan? Tarvitseeko kasvin ympärille jotain suojusta talven tai keväauringon varalle? Saako kasvia leikata tai miten sitä ylipäätään kastellaan?

Meidän pihassa kasvit, jotka on ostettu puutarhoilta ja laadukkaista puutarha-alan liikkeistä ovat selviytyneet ja kasvaneet hyvin. Muutama kasvi, jonka olemme joutuneet uusimaan kasvin kuukahtamisen vuoksi, ovat juurikin olleet hankittuja sellaisista liikkeistä, jotka eivät ole varsinaisesti puutarha-alan asiantuntijoita. Tämä asia on todellakin opittu kantapään kautta ja nykyään suuntaamme aina samaan, laadukkaaseen puutarha-alan erikoisliikkeeseen, jos on tarkoitus tehdä istutushommia.

Satsaa laatuun


Vaikka puutarha-alan erikoismyymälöissä hinnat saattavat olla korkeammat ja paljousalennuksia ei juurikaan ole, siihen on syynsä. Kasvit ja taimet ovat paljon laadukkaampia niissä kuin myymälöissä, jotka myyvät kasveja kesäpihalle siksi, koska muutkin tekevät niin. Satsaa siis laatuun ja pulita muutama euro enemmän.
Matki muilta


Jos itsellä ei ole mitään ideaa, mikä voisi näyttää hyvältä tai olla muuten kiva, matki muilta! Pinterest, Instagram, mikä vain auki ja katsele miten muut ovat toteuttaneet kivoja pihajuttuja. Näin voit saada inspiraation ihan omanlaiseen juttuun tai tehdä samanlaisen kuin jollain muulla. Ja jos tuntuu, että toteutus tuntuu vaikealta, suuntaa kohti asiantuntevaa puutarha-myymälää ja kysy sieltä neuvoa :)


Terkuin,
Doris


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti