2. joulukuuta 2018

Miten välttyä jouluna superkulutukselta?

Joulun alla tarjouslehtia tipahtelee postilaatikkoon ja netti huutaa toinen toistaan parempia tarjouksia. Mua vähän ahdistaa tuo joulun superkulutus ja materialismi. Tai siis se, että miksi kaikki pitää laittaa överiksi. Voiko sitä rahanmenoa jotenkin hillitä? Mä ainakin yritän keksiä muovikrääsän ostamisen sijaan jotain kivempaa.1. Tee lahjat itse

Itse tehdyistä lahjoista saa tosi kivoja. Etenkin itsetehdyt herkkulahjat ovat kauniita ja varmasti kaikkien mieleen. Ne ei jää nurkkiin pyörimään vaan ne voi tuhota syömällä. Ja monesti niitä saa tehtyä myös edullisesti. Pienia omatekoisia konvehteja, jouluista raakasuklaata, hilloja näteissä purkeissa, siemennäkkäriä tai saaristolaisleipää. 

Esimerkiksi siemennäkkäriä saa tehtyä monta peltiä edullisesti. Sen voi laittaa pieninä paloina sellofaaniin tai muuhun kauniiseen pakkaukseen ja askarrella sille jouluisen infolapun, mitä se sisältää. Ei se hinta vaan ajatus on tärkein <3

Siemennäkkäriin ja jouluiseen raakasuklaaseen löydät reseptit mun aiemmista postauksista


2. Älä osta lapsille lahjoja

Me ollaan tehty niin, että lapsille ostetaan vain jotkut yhdet lahjat. Syy siihen on se, että heillä on niin monet isovanhemmat ja kummit ja muut tuttavat, jotka ostavat lahjoja joka tapauksessa, niin meidän vanhempien ei kannata ostaa enää mitään kuutta lahjaa per lapsi lisäksi. Kaikki hukkuvat näin tavaraan, lahjapaperiin ja luontokaan ei kiitä. Ei joulun idea ole ostaa kasapäin toinen toistaan kalliimpia lahjoja. Ainakaan ihan pienet lapset eivät vielä edes ymmärrä lahjojen päälle ja vähän isommat pienet luulevat lahjojen tulevan joulupukilta, joten se on sama, kuka ne lahjat ostaa. Eikä kaikkea tarvitse saada jouluna, isompienkaan lasten. Osan toiveista voi säästää syntymäpäiviksi. 

Sitten kun lapset ovat isompia ja alkavat pyytää kaikkia kalliimpia lahjoja, olen ajatellut, että heille hankitaan joululahjaksi vain yksi joku niistä isommista jutuista. Tai ylipäätään jokin lahja, mitä he itse toivovat. Vaikka kyseessä olisi parin sadan euron lenkkarit. Haluan opettaa lapsilleni, että jokaiseen lahjaan, mitä saa, pitää olla kiitollinen, mutta mielestäni on myös tärkeää, että saa edes yhden lahjan, mitä toivoo, jos toive ei ole mikään aivan älytön. Ostan turhaan mitään pikkujuttuja, joita lapsi ei ole toivonut ja joista kertyy helposti tuo hänen haluamiensa lenkkareiden summa. Miksi en siis ostaisi tosiaan sitä, mikä takuulla menee käyttöön eikä jää kaapin perukoille pölyttymään? Ja kaikenlisäksi tekisi tämän yhden toiveen toteuttamisella lasta iloiseksi?


3. Tee itse joulukoristeita

Risuista, kepeistä, havuista ja patterilla toimivista jouluvaloista saa askarreltua kauniita kransseja ja muita joulukoristeita. Myös paperitähtiä voi askarrella itse ylijäämä tapetista tai jämäkämmästä lahjapaperista, ja niihin on helppoja ohjeita netti täynnä. 

Myös vanhoja joulukoristeita voi tuunata. Voisiko ne vääränväriset kynttilänjalat maalata spray-maalilla tai punaisten joulupallojen päälle sipaista kalkkimaalia?
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti