2. elokuuta 2018

Kun lapsen päiväkoti ei ehkä olekaan se paras mahdollinen

Viime aikoina meille on tuottanut huolta meidän taaperon päiväkoti, jossa hän on ollut hoidossa nyt noin vuoden. Alkuun kaikki näytti menevän hyvin ja asiat tuntui pelaavaan ihan kivasti, vaikka kyseessä olikin juuri avattu päiväkoti, joka haki rutiinejaan, mutta nyt on ilmennyt kaikenlaista, joka on saanut meidät pohtimaan päiväkodin vaihtoa. Se olisi harmi sinänsä, koska nykyiseen päiväkotiin jäisivät tutut kaverit ja muut kunnan päiväkodit ovat kaukana kotoamme, joten hoitoon viemiseen ja hakemiseen menisi enemmän aikaa. Päiväkoti on yksityisen, ison ketjufirman päiväkoti, mutta en halua sen nimeä tähän tarkemmin eritellä.
Negatiivista palautetta


Yksi asia, joka meitä vanhempia on alkanut tässä viime aikoina harmittamaan on se, että lähes aina kun lapsen hakee päiväkodista, hoitajilla on jotain negatiivista palautetta. Lapsi on tehnyt tarpeensa vahingossa housuun, ruoka ei ole maistunut, on ollut liian rajut leikit parhaan kaverin kanssa, lapsella vuotaa räkä, lapsi on taas kaatunut pihalla tai lapsi ei ole tykännyt välipalalla tarjottavasta piirakasta. Tosi pieniä pikkuasioita siis, mutta tulee sellainen olo, että anteeksi, jos 2,5 vuotias lapsemme ei ole vielä täydellinen käyttäytyjä. Lapsi viihtyy hyvin päiväkodissa, eikä onneksi mitään lyömis-tai puremisjuttuja ole (vielä) tullut, mutta harmittaa, että jokaisesta pikkuasiasta täytyy sanoa syyllistävään sävyyn. Ja tuntuu, ettei koskaan sanota mistään positiivisesta. Ainoastaan ne positiiviset asiat mainitaan kerran puolessa vuodessa käytävissä vasu-keskusteluissa. Onneksi sentään siellä!

Totuushan kuitenkin on se, että ne hoitajat päiväkodissa viettävät melkein enemmän aikaan lapsemme kanssa kuin me itse. Mistä heille siellä palkka maksetaan? Tuntuu, että osa heistä ainakin haluaisi vain hengata ja leikkiä lasten kanssa, vaikka kasvatustyö kuuluu mielestäni myös heille. Eivät vanhemmat voi päivittäin olla vahtimassa, mitä oma lapsi siellä puuhaa, täytyy hoitajienkin siellä jotain kasvatuksellista tehdä.


Tiuhaan vaihtuvia kasvoja


Päiväkodissamme vaihtuvat myös todella tiuhaan hoitajat ja sijaisia on paljon. Oma lapsemme ei niinkään ole arka vaihtuville kasvoille, mutta muutaman tuttavamme lapset ovat arempia jäämään päiväkotiin ja heille olisi tärkeää, että vastassa olisi aamuisin aina tuttu aikuinen turvana. Ymmärrän sairastapaukset yms, mutta kyllä se itseäkin hieman välillä hirvittää viedä lapsi aamupalalle, kun vastassa saattaa olla joko kaksi aivan täysin tuntematonta ihmistä tai sitten joku isompien ryhmän aikuinen, joka ei tunne pienten ryhmän lapsia lähes lainkaan. Ja tästä tuleekin tunne, että yritetäänkö päiväkotia pyörittää todella minimi-miehityksellä eikä vakkareita voida palkata tarpeeksi vai mikä ihme henkilöstöresursseissa mättää?

Olen tarkkaillut henkilöstötilannetta päiväkodissamme jo pidemmän aikaa eikä mielestäni läheskään joka päivä toteudu varhaiskasvatukseen vaadittava henkilöstömitoitus eli se, että alle 3-vuotiaiden ryhmässä voi olla korkeintaan 12 lasta ja 1 kasvattaja neljää lasta kohden. Mutta tähän tietysti vaikuttaa se, että osa lapsista on osa-aikaisia ja tilanne periaatteessa lain puitteissa saa olla tällainen, jos se ei ole joka päiväistä.Hoitajien välinpitämättömyys


Jos aamulla on vastassa tuntemattomia sijaisia, niin välillä myös vakituinen henkilökunta katselee muualle, kun lapsen vie päiväkotiin. Ei välttämättä sanota huomenta tai oteta muutenkaan mitään kontaktia lapseen. Tällainenkin käytös hoitajien osalta on kummallista, etenkin jos lapsi itkee ja ei selvästi ole halukas jäämään päiväkotiin. Vanhemmalla saattaa olla jo kiire töihin, joten olisi mielestäni tärkeää, että syliä päiväkodin puolesta tullaan tarjoamaan tällaisina aamuina heti.

Hoitajien välinpitämättömyys näkyy myös lasta hakiessa. Välillä joudun sanomaan moneen kertaan, että lapseni lähtee nyt, että joku huomaa tai kirjoittaa sen johonkin ylös. Koska läheskään joka päivä joku hoitajista ei edes tule hyvästelemään lasta tai kertomaan meille vanhemmille päivän tapahtumista. Usein on myös niin, että pihalla saattaa olla pelkkiä isojen ryhmän aikuisia ja pienten ryhmän aikuiset ovat jo lähteneet kotiin, ja jos isojen ryhmän aikuisilta kysyy jotain päivän tapahtumista, vastaukseksi saa "en tiedä". On ymmärrettävää, että isojen aikuiset, jotka hädin tuskin tietävät lapseni nimeä, tietäisivät mitä lapselleni on päivän aikana tapahtunut, mutta mielestäni on vähän kummallista, että pienten ryhmän aikuiset saavat lähteä kotiin, ennen kuin kaikki pienten ryhmän lapset on haettu. Ja valitettavasti yksityisessä päiväkodissa (ainakin tässä meidän) siivouksen hoitavat myös päiväkodin tädit, joten yksi heistä saattaa olla sisällä siivoamassa ja kaksi vahtii n. pariakymmentä lasta ulkoleikeissä. Taas kyseenalaistan tässä kohtaa sen, että eikö me vanhemmat nimenomaan makseta lastemme hoidosta eikä päiväkodin siivouksesta?


Haavereita sattuu, mutta...


Vähintään kerran kahdessa viikossa lapsellani on kasvoissa tai muualla vartalossa jälkiä siitä, että on menty mukkelis makkelis pitkin pihaa, hampaan jäljet ovat käsivarressa tai hän näyttää siltä, että jotain on selvästi sattunut, kun hiekanpölyn likaamissa kasvoissa näkyy kyynelten valumajäljet. Joskus saan heti infon siitä, mitä on tapahtunut, mutta useimmiten en. Ja kun kysyn asiasta pihalla olevilta hoitajilta, useinkaan he eivät tiedä, mitä on tapahtunut. Kukaan ei ole nähnyt tai leuassa olevaa asfaltti-ihottumaa perustellaan sillä, että se on mansikkaa, jota he juuri välipalalla söivät. Haavereita sattuu, lika ja kolhut kuuluvat lapsen elämään, mutta se on minusta huolestuttavaa, että useinkaan kukaan ei ole nähnyt, mitä lapselle on käynyt. Päiväkodin pihalla on monia kulmia, jonne ei keskeltä pihaa nää sekä pieni metsäalue, eivätkä hoitajat voi koko ajan varmastikaan olla näkemässä mitä jonkin kulman takana tapahtuu, mutta....

Tästä hyvä esimerkki sattui juuri eräänä aamuna ystävälleni, joka vei lapsensa päiväkotiimme kesäloman jälkeen. Lapsia oli sisätilassa paljon ennen aamupalan alkua ja se ainut hoitaja, joka siellä samassa tilassa lasten kanssa oli, oli juuri menossa keittämään puuroa ja jättämässä lapset keskenään leikkimään. Eihän tällaisessa tilanteessa voi mitenkään nähdä mitä on tapahtunut, jos jotain tapahtuu jos hoitaja on aivan eri huoneessa nurkan takana keittämässä puuroa ja lapset puuhaavat sen ajan keskenään?

Pahin haaveri sattui kuitenkin viime viikolla, kun maitoallerginen lapsemme sai vahingossa 1,5 dl maitoon tehtyä ruokaa. Siis monenkymmenkertaisen annoksen kuin TYKS:n altistuskokeissa! Sijainen oli antanut lapsellemme väärästä astiasta santsiannoksen vakituisen hoitajan käväistessä muualla. Tämä oli sitten huomattu jälkeenpäin kun lapsi oli jo syönyt annoksensa ja eri astioissa olevista ruuista oli hoitajien kesken tullut puhetta. Asiasta soitettiin minulle ja kysyttiin, mitä tehdään? En oikein muuta siinä tilanteessa osannut sanoa kuin olla järkyttynyt ja todeta, että soittakaa ambulanssi jos näyttää siltä, että hän ei kohta saa henkeä. Mitä minäkään täältä puhelimen toisesta päästä tilanteelle voin? Onneksi aikaa edellisestä altistuksesta oli kulunut jo reilusti yli vuosi ja silloin tulleet oireet olivat selvästi nyt lieventyneet. Selvisimme siis kasvojen turvotuksen, hengityksen rahinan ja laikkujen sijaan "vain" vartaloon ilmestyneellä ihottumalla, silmien ja nenän kutinalla sekä itkuisuudella. Ja oireet helpottivat myös omilla lääkkeillämme.

Olen pelännyt koko vuoden, että tämä tapahtuu ja nyt se tapahtui. Entä jos lapsemme olisi ollut maidolle niin allerginen, että ihan pieni määrä olisi aiheuttanut hänelle hengenvaaran? En uskalla edes ajatella sitä asiaa....Ja yksi juttu, mikä tässäkin asiassa päiväkodin osalta vähän nyppii, on se, että meille ei ole pahoiteltu tapahtunutta millään lailla, paitsi parikymppisen sijaistytön toimesta viime viikolla, jolle en edes osannut olla vihainen. Tapahtunut mikä tapahtunut ja hän oli selvästi jo tarpeeksi järkyttynyt pienelle lapselle aiheuttamastaan kärsimyksestä. Olisin toivonut, että tästä asiasta oltasiin vielä keskusteltu meidän vanhempien kanssa uuden viikon alkaessa. On varmaan hyvin ymmärrettävää, että väkisin tällaisen tapahtumuna jälkeen luottamus päiväkotiin hieman kärsii...

Olenko liian hysteerimutsi ja huolehdin turhaan? Mitä sinä tekisit tällaisessa tilanteessa? Onko ruoho vihreämpää aidan toisella puolella?


Terkuin,
Doris

52 kommenttia:

 1. Hei!
  Itse olen päiväkodissa lastenhoitajana ja kirjoittamasi pisti hämmästyttämään.Aika outoa kyllä! Et haulua mainita päiväkotia,mutta itselle tulee mielee Touhula.Voin olla väärässä.Siellä tietääkseni hoitajat siivoavat ja tekevät puurot itse.

  Haluan vielä sanoa ettei varmasti missään päiväkodissa työvuorot mene niin, että pienten ryhmän vika aikuinen lähtee kotiin vasta, kun pienet haeuttu (tai isojenkaan ryhmässä) se on aika mahdotonta.
  Omassa päiväkodissani on lapsilistat,jotka ovat ajantasalla ja johon kirjataan henkilökunnalle/vanhemmille tietoja lapsen päivästä ja merkataan lapsen tulo/lähtö.
  Suosittelen olemaan johtajaan yhteydessä.Kirjoittamasi teksti tosiaan kuulostaa aika hurjalta.
  Itse olen aina läsnä lapsille ja vanhemmille.Kesällä sain palautetta kuinka aamut ovat ihania lapsia tullessa,kun syli aina tarjolla.Tsemppiä arkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kun kaikki hoitajat olisvat tuollasia kuin sinä, olisi varmasti kiva viedä lapsi aina päiväkotiin :)

   Yksityisissä päiväkodeissa taitaa olla enemmän sääntö kuin poikkeus, että siivous ja kaikki muukin huolto on päiväkodin henkilökunnan vastuulla...sinänsä ikävää kun sehän on aina pois sitten ajasta lapsilta...

   Varmasti tuohon työvuoroasiaan on jokin järkevä selitys, kuten sanoitkin tuolla, että se on mahdotonta toteuttaa siten, että aina olisi joku oman ryhmän hoitaja paikalla. Mutta toki vanhempana toivoisin, että viesti sitten siellä muiden hoitajien välillä kulkisi ja he osaisivat vastata jotain, jos kysytään. Selvästi tässä on puutetta meidän päiväkodissa.

   Olen laittanut asiasta johtajalle viestiä, pakko oli, sillä hän ei voi tietää mitä päiväkodissa tapahtuu, jos kukaan ei kerro. Sillä hän toimii fyysisesti monen sadan kilometrin päässä eri paikkakunnalla....Vastausta en ole vielä saanut, jää nähtäväksi onko hän lomalla eikä siksi vastaa vai eikö vastausta tule lainkaa :)

   Poista
 2. Kirjoitus kuulosti uskomattomalta. Jos teillä vaan on joku parempi vaihtoehto, niin harkitkaa päiväkodin vaihtamista. Nuo kaikki epäkohdat olivat semmoisia, etten ole törmännyt yhteenkään oman lapseni pienessä yksit. päiväkodissa. Pitää kyllä olla kiitollinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon, että palautteeni myötä meitä häiritsevät asiat päiväkodissa tulevat parempaan suuntaan...vaikka tottakai mietin, olenko liian herkkis ja valitan turhaan. Mutta päiväkodin vaihto on vuoden jälkeen pienelle jo iso pala, joten mielelläni välttyisimme siltä jos voisimme :)

   Poista
 3. Kannattaa ehdottomasti harkita vaihtoa. Vähintään yhteyttä päiväkodin johtoon ja näiden asioiden läpikäynti. Lastenhoitajana työskentelevä kaveri sanoi joskus, että on vaikea kertoa yksityiskohtia hakutilanteessa lapsen päivästä, jos lapsi ei kuulu hänen pienryhmäänsä. Silloin kun pienryhmätoiminta toimii hyvin, koko isolla porukalla ollaan vain ruokailu- ja nukutustilanteissa. Sen kuultuani minua ei ole haitannut lasta hakiessa, jos aikuisista on paikalla joku muu kuin se lapsen "oma" eikä hän ole osannut sanoa kuin "hyvin on mennyt, ei mitään ihmeempää, **:n ryhmä askarteli aamupäivällä ja iltapäivällä tultiin ulos aikaisin". Mutta huom! jos jotain kärhämää, kipiäisiä, huolta on ollut, siitä on aina jätetty viesti kerrottavaksi jos tapauksen todistaneen aikuisen työvuoro on jo päättynyt. Ja ellei mitään erityistä ole ollut, vastaus ei ole silti ikinä "en tiedä", vaan kerrottu sitten yleisesti koko ryhmän tekemisistä. Joskus tosiaan ei ole edes oman ryhmän aikuisia jäljellä, mutta silloinkin vastaus on "xxx sanoi että hyvin on päivä mennyt".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on, että ei aina päiväkodin koko henkilökunta voi olla töissä aamusta iltaan. Tieto heidän välillään voisi kyllä kulkea paremminkin toisinaan...

   Otin yhteyttä päiväkodin johtoon, sillä päiväkodin vastaava oli kesälomalla, enkä halunnut häiritä häntä. Sain asiallisen vastauksen ja toivon, että hän myös hieman käy läpi asioita henkilökunnan kanssa.

   Poista
 4. Jos olette yksityisessä päiväkodissa ns. kunnan piikkiin, eli palvelusetelillä, niin ehdottomasti heti yhteys kunnan varhaiskasvatuspuolen hallintoon, ja mahdollisimman ylös siellä. Omasta kokemuksesta tiedän, että yksityinen päiväkoti on usein haluton selvittelemään näitä itse, mutta ääni muuttuu kellossa heti, jos uhkana on joutua sivuun kunnan hyväksymien palvelutuottajien joukosta. Tuo kertomasi ei ole miltään osin hyväksyttävää ja lapsesi ansaitsee parempaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Emme ole kunnan kautta yksityisessä päiväkodissa vaan ihan omasta tahdostamme :) on päiväkodissa paljon hyvääkin, monta extraa, jota ei kunnan päiväkodissa ole tarjolla. Mutta myös muutama näitä huonoja puolia, jotka toivottavasti on nyt palautteen myötä vielä korjattavissa :)

   Poista
 5. Kuulostaa kyllä hurjan epämääräiseltä touhulta, etenkin tuo että vienti- ja tuontitilanteissa ei edes oteta kontaktia, aivan pöyristyttävää! Vaihda ihmeessä päiväkotia jos suinkin mahdollista. Sun lapses ainoa lapsuus, ei kannata liian kauan miettiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä välillä vähän hassua ku hakee lapsen päiväkodista niin jos tietyt "kivat" hoitajat ei ole paikalla nii kukaan ei varmaan edes huomaisi jos veisin hänet vaan pois pihalta, kun aina ei tulla sanomaan moikka. Aamuisin meno on onneksi parempaa, mutta sekin vähän aina riippuu keitä on paikalla ja mikä aamupalahässäkkä meneillään...

   Poista
 6. No huh. Meillä lapset olivat kummatkin samassa päiväkodissa, pieni päiväkoti, vain 3 ryhmää. Kokemusta kertyi 4 vuoden ajalta. Aina oli tuttu hoitaja aamulla, aina oli syli tarjolla, jos oli itkuinen aamu, aina vakituinen henkilöstö iloisesti toivotti hyvät huomenet niin lapselle kuin aikuisellekin. Aamulla juteltiin ihan arkiasioita hoitajan kuin perheenkin elämästä, jotta fiilis oli kotoinen. Kun lapsi haettiin, oli paikalla aina oman lapsen ryhmän aikuinen, joka osasi joka päivä kertoa miten päivä oli mennyt. Jos oli jotain erityistä, kuuulimme siitä heti. Jos päivä oli mennyt hyvin, riitti meille kommentti, että "kaikki hyvin". Henkilökunta ei vaihtunut juuri koskaan ja tykkäsimme todella päiväkodista. Tämä oli kunnallinen päiväkoti. Nyt nuorimmainen siirtyy eskariin eri päiväkotiin, joka on meille tuttu esikoisen ajoilta ja tiedämme jo entuudestaan, että se se vasta ihana paikka oli! Joten sinne on mahtava lähteä jatkamaan vielä vuodeksi päiväkoti-arkea. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja piti vielä lisätä, että koska päiväkodissa oli vain 3 ryhmää ja hoitavat välillä kiersivät ryhmissä, niin kaikki aikuiset tiesivät kaikki lapset nimiltä. Tämä oli ihanaa! Ja kaikkia hoitajia moikattiin aina ja kaikki hoitajat tunsivat jokaisen ryhmän lapsen vanhemmat. Eli aivan loistotilanne.

   Poista
  2. Kuulostaa kyllä ihanalta tilanteelta! Meidänkin päiväkoti on pieni.
   Tuo olisi ihanaa, jos lapsen oman ryhmän aikuinen olisi aina paikalla lasta hakiessa, mutta se ei varmastikaan aina mitenkään ole mahdollista...ellei ole noin niinkun teidän päiväkodissa :)

   Luulen, että lapset tuntevat hoitajat paremmin kuin me aikuiset, vaikkakin meistä vanhemmista aina tuntuu että siellä on tuntemattomia sijaisia, harjoittelijoita ja isojen ryhmän aikuisia vain paikalla.

   Kivaa syksyä teille <3

   Poista
 7. Harmittavia tilanteita! Onneksi maitoerehdyksestä ei aiheutunut hengenvaaraa ��

  Olethan kuitenkin ennen tätä blogikirjoitustasi ollut yhteydessä päiväkodin lähiesimieheen (joka fyysisesti on päiväkodissa paikalla), kyllä pk:ssa täytyy sellainen olla jos johtajaan matkaa pari sataa kilometriä. Kai olet kertonut harminaiheistasi henkilökunnalle? Eiväthän he voi asioita muuttaa jos eivät ajatuksiasi tiedä ��

  Henkilökunnan vaihtuvuus voi johtua tähän aikaan vuodesta siitä, että vakiporukkaa on kesälomalla. Heilläkin on lomaan oikeus ja sijaisia tarvitaan jos lapsia on kesäkuukausina hoidossa.

  Tsemppiä loppuraskauteesi ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On meillä lähiesimies päiväkodissa ja hän on oikein mukava tyyppi. Mutta hän sattuu juurikin olemaan kesälomalla niin en halunnut vaivata häntä työasioilla.
   Joten otin sitten yhteyttä ihan siihen kaukana asuvaan johtajaan ja kerroin hälle palautteeni.

   Ymmärrän sen että kaikilla on oikeus kesälomaan ja sijaisia on pakko käyttää. Eikä siinä mitään, yhdessä vaiheessa vain tuntui siltä, että aina vastassa on eri naama hakiessa ja viedessä eikä mitään hajua edes siitä, minkä nimisiä ihmisiä he olivat :)

   Nyt henkilökunta tietää asiasta ja toivon, että näihin juttuihin kiinnitetään vähän huomiota. Vaikka tottakai vähän mietityttää, saanko leiman otsaani palautteen vuoksi. Siksi en ole aiemmin asioista antanut palautetta, vaikka jutut ovat mietityttäneet. Mutta nyt tuo maito-keissi oli jotenkin viimeinen niitti ja muki meni sen verran nurin, että palaute lähti :)

   Kiitos tsempeistä <3

   Poista
 8. Hei Doris!
  Olipa harmillista kuulla ja lukea tyytymättömyydestäsi...:( En ikävä kyllä ole saanut sinulta näitä mainitsemisia palautteita ja kun kyselin henkilökunnaltani, ei kukaan muukaan ole saanut. Kuulisin todella mielelläni nämä palautteet henkilökuhtaisesti, jotta voin puuttua tilanteeseen! Minulla ei ole ollut mitään tietoa siitä, että koet lapsesi hoidon näin huonoksi. Koska kirjoitat näistä avoimesti julkisesti, voin kai vastata myös tähän julkisesti. Sen lisäksi juttelen kanssasi enemmän kuin mielelläni heti lomalta palattuani :)

  Meillä kaikki työntekijät ovat vakituisessa työsuhteessa ja käytämme sairaslomatilanteissa kahta vakituista sijaista. Kun nämä sijaiset ovat estyneitä, joudun ottamaan vieraan sijaisen. Senkin otan mielelläni saatikka olemme ilman, jotta meitä hoitajia olisi tarpeeksi paikalla. Hoitaja-lapsi mitoituksia valvoo koko ajan esimieheni, kunta ja AVI, joten ne ovat pakostikin kunnossa. Siivouksen meillä hoitaa ryhmäavustaja, joten meidän hoitajien aika on vain ja ainoastaan lapsille.
  Kirjoitamme teille vanhemmat joka päivä minun päiväni -sovelluksen kautta viestin sähköpostiinne siitä, miten lapsen päivä on sujunut. Tämä juurikin siitä syystä, että toisen ryhmän aikuinen ei hakutilanteessa voi tietää koko talon lapsien päivän kulusta. Hekin tosin tietävät läsnäololapusta lukea erikseen, jos loppupäivän aikana on sattunut jotain erityistä. Jos siis olet saanut hakiessasi vastauksen: en tiedä miten lapsen päivä on sujunut, niin olen erittäin pahoillani siitä ja aion keskustella henkilökunnan kanssa tästä! Jokainen työntekijämme tuntee kaikki talon lapset. Sen olen halunnut taata sillä, että aamuvuorossa on jokaisesta osastosta työntekijä. Näin he oppivat tuntemaan kaikki lapset, lapset oppivat tuntemaan heidät ja vastassa olisi aina joku tuttu oman ryhmän hoitaja. Sitten tulee sairasloma ja tällaisina aamuina se ei toteudu ja vastassa saattaa olla sijainen. Onneksi olemme kuitenkin saaneet aina sijaisen eikä ole tarvinnut olla vajaalla! Se että te vanhemmat ette tunne kaikkia hoitajia, ei tarkoita sitä etteikö lapsenne tuntisi, sillä tapaamme ulkona kaikkia lapsia päivittäin ja itse ainakin käyn tervehtimässä ja touhuamassa aamu-ulkoilun aikana muiden ryhmien lasten kanssa juuri tästä syystä, että olisimme mahdollisimman tuttuja toisillemme :)

  Se että olen kertonut sinulle ettei lapsesi ole syönyt hyvin, ei tarkoita sitä, että vika on teissä vanhemmissa, vaan päinvastoin olen kokenut huonoa omaatuntoa siitä, kun en ole saanut lastasi syömään joka päivä. Olen kuitenkin halunnut kertoa sen avoimesti, jotta ette ihmettele miksi lapsi on hoidosta tullessaan hirmu nälkäinen. Tai kun lapsen nenä vuotaa alituiseen, olen kokenut huonoa omaa tuntoa siitä, kun hän mahdollisesti on saanut jälleen jonkun pöpön päiväkodistamme. Itsekin pienten lapsen äitinä tiedän, ettei lasta voi pitää aina kotona kun vähän nenä vuotaa... joten nämä kommentit eivät ole tarkoitettu kritiikiksi tai negatiiviseksi palautteeksi, vaan haluan jakaa kanssasi tiedon lapsesi päivästä. Pyydän anteeksi sitä, että emme ole osanneet antaa tarpeeksi hyvää palautetta lapsestasi! Tästä on hyvä ottaa opiksi!

  Koit myös saaneesi välinpitämätöntä käytöstä hoitajilta. Kiitos kun kerroit, tämä asia käsitellään päiväkodissa pikaisesti! Myös tämä ystäväsi kokema aamuepisodi on käsitelty hänen kanssa. Eli tilanteessa oleva hoitaja oli odottanut toisessa ryhmässä käynyttä hoitajaa takaisin jotta pääsisi hakemaan puurokärryä, jolloin yksi lapsista oli jo innokkaana lähtenyt juoksemaan keittiöön. Tällaiseen tilanteeseen vanhempi on tullut ja nähnyt totuudesta pienen osan. Näistä ne väärinkäsitykset helposti syntyvät :(

  VastaaPoista
 9. Viesti jatkuu, kun tuli niin pitkä... :)
  Allergiatilanteesta kuulin tänään lukemalla kirjoituksesi (olen tosiaan vielä lomalla) ja otin heti yhteyttä henkilökuntaan. Kuulin, että sijaisemme on itse soittanut sinulle ja ollut hyvin pahoillaan virheestään. Niin olen minäkin ja kädet ristissä kiitän, ettei lapsellesi ole tullut vakavia oireita! Näitä vahinkoja ei saa tapahtua! Kuulin myös, että henkilökunta on kuitenkin toiminut vahingon jälkeen oikein ja tarkkaillut lasta (myös päiväunilla) taukoamatta. Olivat myös ilmoittaneet ohjeiden mukaan sinulle tilanteesta välittömästi. Teillä vanhemmilla on kuitenkin se tärkein tieto siitä miten mahdollisesti lapsi tilanteeseen reagoi ja tässä tilanteessa se tieto on tärkeää myös meille.

  Kiitän Doris palautteestasi, tosin otan sen mielelläni vastaan henkilökohtaisesti ja ensi viikolla juttelemme lisää siitä miten jatkamme eteenpäin, jotta tekin voisitte hyvillä mielin jättää lapsenne taas hoitoon☺ Aurinkoista viikonloppua kaikille☺
  T. Päiväkodin johtaja Suvi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa melkoiselta selittelyltä tämä ja todella epäammattimaiselta/lainvastaiselta kommentoida asioita näin tarkkaan julkisesti. Toivottavasti tämän päiväkodin toiminta nostetaan nyt kunnolla tapetille. Eipä ole viime vuoteen näköjään tullut muutosta...
   https://www.tehylehti.fi/fi/uutiset/yksityinen-paivakoti-laiminlyo-lapsia-turussa

   Poista
 10. Kuulostaa todella ikävältä! Jännä miten usein juuri yksityisistä päiväkodeista kuulee tällaista juttua, myös usein karkaamistapaukset vaikuttavat olevan yksityisistä. Toivottavasti tämä otetaan huomioon, kun nyt yritetään yksityistää kaikkea. Toivottavasti asiat paranevat tai löydätte uuden hoitopaikan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän minäkin olen laittanut merkille, että yksitysistä päiväkodeista tuntuu aina kantautuvan huonompia uutisia. Mutta veikkaan sen johtuvan siitä, että ne ovat niin uusi juttu vielä Suomessa ja niitä tarkkaillaan jotenkin enemmän kansalaisten toimesta....
   Kyllä varmasti myös kunnallisella puolella sattuu ja tapahtuu kaikenlaista :)

   Toivotaan, että nämä pikkujutut saadaan kuntoon sillä ihan perushoidossa ei ole mitään valittamista niin ei tarvitsisi vaihtaa päiväkotia :)

   Poista
  2. Itse olen ollut kunnallisella puolella useammassa päiväkodissa töissä ja päätin etten omiani kunnalliselle laita (mm kiellettiin pienten puolella pitämästä sylissä etteivät totu siihen, olin yksin 16 lapsen kanssa, ei otettu sijaisia, pakotettiin syömään).Omat lapset olivat päiväkotiuransa pienessä, kodinomaisessa päiväkodissa. Siellä myös puuronkeitto ja siivous kuului hoitajille mutta työvuorot oli suunniteltu sen mukaan ja kokoajan tarpeeksi miehistöä (Itseasiassa hoitajia oli ns. ylimääräisiä)

   Koko neljän vuoden ajan oli samat hoitajat (kaksi äitiyslomaa mutta muuten ei vaihtunut) ja sijaiset oli tuttuja. Lapset tunsi kaikkien ryhmien hoitajat joten aina oli tuttu aikuinen aamulla vastassa. Aamulla käteltiin (meidän tapauksessa halattiin) hoitaja ja toivotettiin huomenta ja iltapäivällä sanottiin kädestä heipat. Näin ei kukaan päässyt lähtemään huomaamatta. Hoitajilla oli oikeasti aikaa ja halua leikkiä, pelata ja pitää lapsia sylissä. Yksi lapsista sai viikottain henkilökohtaista "ohjausta" motorisiin taitoihin ihan päiväkodin aloitteesta.

   Poista
  3. Juu, no pienten ryhmään en olisi itse laittanut lapsiani yksityiselle enkä kunnalliselle. Mun lapset on menneet vasta 3v päiväkotiin. Mutta hyvä, että löytyy myös hyviä yksityisiä (varmaan suurin osa kaikista päiväkodeista on hyviä).
   -edellinen anonyymi

   Poista
 11. ”Lasten päivähoitoon osallistuva ei saa sivulliselle ilmaista, mitä hän tässä tehtävässään on saanut tietää päivähoitopalveluja käyttäneestä henkilöstä ja hänen perheestään, mikäli jonkin erityisen seikan ilmoittaminen ei ole tarpeen lapsen edun kannalta tai jollei se, jonka hyväksi vaitiolovelvollisuus on säädetty, suostu asian ilmaisemiseen.”

  Ote päivähoitolaista. Blogikirjoitusta kommentoidessaan päiväkodin johtaja rikkoo vaitiolovelvollisuuttaan. Ei kovin ammatillista.
  Lisäksi hän kirjoituksessaan antaa lukijalle sellaisia tietoja, joiden perusteella pystyin hakukoneella helposti löytämään ko.päivähoitoyksikön ja toimintaa pyörittävän yhtiön tiedot.
  ”Ensi viikolla juttelemme vielä lisää..”-tyylisistä viittauksista tulee lisäksi kieltämättä vähän sellainen ”tämä ei jää tähän” -fiilis

  VastaaPoista
 12. Hei! Olen itse päiväkodissa töissä ja kirjoittamasi kuullostaa hurjalta. Sen sijaan se että lapsen käytöksestä ja syömättömyydestä jne. Kerrotaan ei pitäisi olla mikään huono juttu. Tällä pyritään vain siihen että vanhemmat tietävät onko lapsi syönyt ja olisihan se tyhmää sanoa vain että kaikki hyvin jos lapsi tönii toista jne. Vanhemman kuuluu tietää näistä asioista, ei niitä sen takia kerrota että haluttaisiin syyllistää. :) suosittelen olemaan yhteydessä yrityksen ylimpään johtoon jotta hänkin ehkä tajuaisi sen kuinka tiukoilla siellä pk:ssa ollaan, totuus kun on se että ne päätökset henkilökunta mitoituksesta tulee juurikin sieltä. Hoitajat eivät yksinkertaisesti pysty tekemään työtään niin kuin toivoisi kun mitotus on liian tiukka,eikä päiväkodin johtaja pysty siihen vaikuttamaan vaan ikävä kyllä heitä kielletään palkkkaamasta väkeä lisää. Toivoisin että ihmiset ottaisivat heti yhteyttä ylimpään johtoon niin asiat voisivat muuttua parempaan päin kun yhteydenottoja olisi useita. En millään tavalla halua kritisoida kirjoitustasi vaan toivoisin niin että tälle asialle tehtäisiin jotain ja johtajat saataisiin heräämään todellisuuten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ymmärrän tämän, että häiriökäyttäytymisestä täytyy kertoa vanhemmille sekä kaikesta muustakin päivän aikana tapahtuneesta. Mutta se millä tyylillä asiat sanotaan, on merkitystä :) se ei ehkä tule kirjotuksestani täysin ilmi, että kritisoin juurikin tyyliä, jolla asioista mainitaan.
   Ja ehkä ainakin kaikkeen ruokailuun liittyvät kommentit otan helposti liian henkilökohtaisesti, sillä lapsemme on armottoman huono syöjä kotonakin, niin ne osuvat, sillä tiedän, ettemme onnistu lapsen ruokailuissa kotonakaan. Se on ehkä se huoli, mikä saa minut ottamaan nuo kommentit vielä henkilökohtaisemmin....
   Juuri tämän vuoksi olen ollut yhteydessä myös yrityksen ylimpään johtoon, jos joku muukin vanhempi on antanut palautetta samoista asioista, nii yrityksen ylin johto päiväkodin henkilökunnan aikaan voi helpommin esimerkiksi vaikuttaa henkilöstöresursseihin ja esim. Siivoukseen....

   Poista
 13. Okei ymmärrän pointin.. Tavoitehan on että hoitajien ja vanhempien välille muodostuu avoin kasvatuskumppanuus suhde jolloin hoitajat ja vanhemmat pyrkii yhdessä kasvattamaan lasta parhain mahdollisin keinoin.. Harmi että tämä ei teidän kohdalla ole toteutunut. On täysin epäanmattimaista ja kohtuutonta kertoa asiat syyllistäen. Jokaisen hoitajan pitäis rakastaa niitä lapsia ja haluta heille vain parasta, surullista ettei näin aina ole. :( HYVÄ ettet jättänyt asiaa käsittelemättä!

  VastaaPoista
 14. Ymmärrän harmistustasi hyvin. Oma lapseni on siirtymässä uuteen päiväkotiin ja toivon todella, että siellä saa hyvää hoitoa ja myöskin palautetta, jolla voi kasvaa vahvaksi ja saada myös vanhemmuuteen tsemppiä.
  Ymmärrän tavallaan myöskin päiväkodin tarpeen tehdä julkinen vastine kirjoitukseesi, mutta samalla myöskin ihmettelen sitä suuresti. Jokainen medialukutaitoa omaava ymmärtää, että tämä on sinun kokemuksesi asiasta ja päiväkodin näkemys voi olla jotain muuta. Kuitenkin se, mille arki tuntuu lapsiperheessä, on erittäin tärkeää. Hyvä, että otat asian esille. Itse olen kuullut perheiltä paljon kokemuksia siitä, miten hoidosta tuntuu aina tulevan huonoa palautetta lapsesta. Kuitenkin mainitsemiesi kommenttien lisäksi olisi helppo kertoa, miten lapsi osasi hienosti jonottaa ruokaa tai upeasti muistaa pestä kätensä tai miten ihanaa on, että lapsi tykkää tulla syliin.
  -kirmi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä meille myös postiivista palautetta tulee, mutta kuten sanoit, se negatiivinen olisi juuri noilla esimerkeilläsi helposti käännettävissä positiiviseksi. Olen vain usein huomannut, että saavun kotiin päiväkodista lapsen kanssa pieni harmitus mukanani ja mietin, että eikö taaskaan mikään mennyt hyvin. Olen myös huomannut, että keskustelemme tästä liian usein mieheni kanssa, että "taas oli päiväkodista sitä ja tätä valitettavaa", ja se tuo valitettavasti vähän lisäkuormitusta arkeen. Vaikkakin pikkujuttuja, mutta silti..

   Ja tosiaan, kuten sanoit, tämä on vain meidän perheen kokemus asioista, päiväkodin ja muiden vanhempien kokemukset voivat olla täysin erilaisia.

   Kiitos kommentistasi :)

   Poista
 15. No minä en kyllä olisi seurannut vain sivusta vuoden verran?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi tämä ei nyt ole ihan vuoden verran jatkunut, kuten tuolla totesin, asiat ovat muuttuneet pikkuhiljaa, ja kesää kohti "pahentuneet". Toki osittain johtuu siitä, että kesällä vakituinen henkilökunta on jäänyt lomalle...

   Poista
 16. Tämä oli syy miksi otin lapseni pois päiväkodista. Heti kun lapseni meni ryhmään toinen poika alkaa repiä tukasta eikä kukaan 3 hoitajasta mitenkään reagoi. Kukaan ei tervehdi. Lapsesta keksitään ongelmia ja -vuotiaan pottalakkoa kummaksuttiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oiih! Ompa ollut hurja päiväkotikokemus :( Itse en pärjäisi ilman päiväkotia, mutta jos pystyy kotona lasten kanssa olemaan kotona niin se varmasti on hyvä vaihtoehto jos kokee, että päiväkoti tuo vain harmitusta arkeen.

   Tsemppiä <3

   Poista
 17. Yksityinen päivähoito on yritystoimintaa ja yritystoiminnan tarkoitushan on toetysti tuottaa omistajalleen voittoa. Siksi jokainen säästetty euro ruokakuluissa, siivouksessa tai henkilöstömitoituksessa on kotiin päin
  - tai siis ainakin omistajan kotiin.
  Jos kasvatukseen varattu henkilökunta keittää itse aamupuuro, niin sehän on kasvatustyöstä pois. Tällaiset aamupalan ja välipalan laittoasiat ovat yksityisillä ihan yleinen käytäntö, vaikka oikeasti ovat keittiöhenkilökunnan hommia.
  Jos taas sitä puuroa palkattaisiin keittämään ihan keittäjä ja laspeia hoitamaan erikseen se kasvattana, maksaisi se tietysti paljon enemmän.

  Nykyinen laki antaa puitteet henkilökunnan minimimitoituksesta ja koulutusvaatimuksesta. Paremmin / pidemmälle koulutettu henkilökunta on kalliimpaa, siksi sitä löytyy yksityisistä päiväkodeista yleensä vähemmän. Lisäksi, kun yksityisen puolen työehtosopimuksessa palkat ovat pienemmät kuin kunnallisella puolella, henkilökunnan vaihtuvuus on tavallisesti suurta: kun työkokemusta kertyy hetki yksityisellä, saadaan helpommin se vakituinen työpaikka kunnallisesta yksiköstä. Mitoituksen kanssa myös oman kokemukseni mukaan ”puljataan” helposti kikkailemalla juuri esimerkiksi näiden siivouksien kanssa. Esimerkiksi aikaan oman lapseni ryhmään lastentarhanopettajaksi oli merkitty päiväkodin johtaja, joka ei käytännössä ollut ryhmässä (tai koko talossa) paikalla lainkaan. Sen sijaan ryhmässä lapsia hoiti laitosapulainen, jollainen oli palkattu paikalle (pienemmin kustannuksin) virallisesti siivoamaan.
  Päiväkodissa säästää voidaan muustakin, eikä asiakas sitä aina huomaa tai tule ajatelleeksi. Valitettavasti aika hurjiakin ratkaisuja on tullut vuosien saatossa nähdyksi. Kun raha ratkaisee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika hurjia juttuja tosiaan! Eipä nähä kauheasti ole tullut mieitittyä tai tajuttu ennen kuin oman lapsen päiväkotiin laittoi. Itsekin yksityisellä terveydenhuollon puolella työskennelleenä huomasin, että kyllä siellä se raha on joka puhuu,...tottakai se saa vähän pohtimaan, että mitä kaikkea se raha sitten ratkaisee? Vaikka uskon siihen, että oli päivähoitoyksikkö kunnan tai yksityisen, niin sinne pyritään palkkaamaan ammattitaitoista henkilökuntaa :) Mutta asiosta on aina kiva pohtia...että onko se ruoho vihreämpää toisella puolella vai ei? Vaikea sanoa kun ei ole kunnallisesta kokemusta :)

   Poista
 18. Olipa hämmentävää päiväkodin pomolta kommentoida sun blogiin asioita?!sillä varmaan olis jossain sun numerokin..
  Enmä pystyis itse töissä käymään jos pitäs miettiä et mitenköhän hommat hoituu,meillä 4vee aloittaa just kerhon,ja repusta löytyy epipen ja mitä pitää kertoa kun soittavat(toivottavasti ei tarvitse)ambulanssin.allergiat pitää ottaa vakavasti!
  Jossain kommentista mietit ootko liian herkkis, et ole, kummallista touhua siellä!ja et joo kaikkea sattuu ja tapahtuu,mut jos ei ikinä tiedetä mitä sattuu ja tapahtuu, niin onhan se huolestuttavaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle tuli kyllä todella yllätyksenä itsellennikin, että sain blogiini kommentin päiväkodin vastaavalta. Tietoisesti jätin hänelle täällä vastaamatta ja laitoin hänelle vastauksen sähköpostiin...
   Kiva kuulla, että muutkin ovat yhtä "herkkiksiä" kuin minä. Harvoin annan palautetta mistään, mutta kun joskus muki menee nurin kun se tarpeeksi täyttyy niin silloin alkaa tuntua siltä, että kai tästä pitää nyt äänen sanoa.

   Poista
 19. Pk johtaja todellakin rikkoo vaitiolovelvollisuuttaan tuolla kommentillaan. Siitä ilmottaisin eteenpäin.

  Teillä on kaikki oikeus kokea mielipahaa pk:n toiminnasta ja kyllä itsekin naamakirjaan kirjottanu jos jokin harmittanut. Aika hurjia juttuja kieltämättä.

  Meillä muuten mennyt hyvin pk elämä mitä nyt oli tätä puremista josta kahdesti vein lapsen akuuttiin. Toinen jäljistä näkyy vielä melkee 1,5v jälkeenkin. Tein aika radikaalit toimenpiteet asian tiimoilta ja varmaan sain kamalan maineen mut jonkun on lapsensa puolia pidettävä kun ei vielä itse osaa.

  Tsemppiä kovasti ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi <3
   Nämä on vaikeita asioita, kun lapsi ei osaa vielä pitää puoliaan ja sitten myöskään aikuiset päiväkodissa eivät millään voi nähdä kaikkea...
   Meilläkin noita puremajälkiä on ollut, mutta ei mitään noin pahaa kuin teillä, että vielä pitkän ajan jälkeen näkyisivät, hui!
   Mutta niin se vaan on, että lasten keskuudessa kaikenlaista sattuu, ja vaikeaa onkin vetää se raja, että mikä on omalle kohdalle liikaa, ettei kukaan aikuinen ole huomannut?

   Poista
 20. Et ole hysteerinen. AVIin vaan yhteydenottoa, jos ei hommat muutu. Yksi varhaiskasvatuksen laatukriteereistä on pysyvät ihmissuhteet ja vaihtuvan henkilökunnan takia on ennenkin irtisanottu yksityisten päiväkotien ostopalvelusopimuksia. Usein voittoatavoittelevissa päiväkodeissa hlökunnan koulutustasokin on eri kuin kunnallisissa tai yhdistyspohjaisissa, kun mennään ali sieltä, missä ei ole aitaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että asiat varmasti menevät meidän päiväkodissa parempaan suuntaan tämän yhteydenottoni myötä, ilman että tarvitsee tehdä ilmoitusta mihinkään sen ylempään tahoon.Asioista varmasti päästään yhteisymmärrykseen keskustelulla. Johon en vielä ole kuitenkaan päässyt, sillä kesälomat ja sairastelut ja yksi synnytystapahtuma tässä välissä ovat estäneet sen, etten ole päässyt vielä vastaavaa kasvotusten näkemään :)

   Poista
 21. Aika erikoista tuo päiväkodin johtajan julkinen kommentointi. Hänen viestissään selviää teistä asioita, joita et ole itse kertonut, eikö se ole laitonta? Lisäksi hänen viestinsä perusteella löytyi helposti, että mistä päiväkodista on kyse. Eli samalla myös selvisi, missä päiväkodissa lapsenne on hoidossa. Sekin on tieto, jota et ainakaan tässä asiayhteydessä ole kertonut. Ja miten päiväkodin johtaja on löytänyt blogisi, ja tiennyt että kirjoitat heidän toiminnastaan, jos palaute ei kerran ole mennyt perille, niinkuin hän viestissään väittää?Lisäksi itse ahdistuin puolestasi viestin tietynlaisesta uhkaavasta sävystä. "Asiaan palataan". Hyvä että palataan, mutta viestin sävy on jotenkin uhkaava. Halusit vain kertoa kokemuksistanne nimeämättä kyseistä päiväkotia. Lisäksi olit antanut myös palautetta päiväkotiin, johtaja olisi voinut yksityisesti hoitaa tämän asian. Jos palaute ei ole heille kantautunut, niin heidän täytyy panostaa myös siihen että palautteet pääsevät perille. Ja täältähän päiväkodin johtaja luki että olet laittanut palautetta, niin hän olisi siinäkin tapauksessa voinut vastata henkilökohtaisesti. Ainakin on selvää ettei vaitiolovelvollisuutta noudateta kyseisessä päiväkodissa.. Mielestäni olisi eri asia kommentoida julkisesti jos olisit nimennyt päiväkodin, mutta halusit ettei se selviä kirjoituksesta, niin outoa että päiväkodin johtaja tulee sen kaikille kertomaan ja rikkoo vaitiolovelvollisuuttaan.. Kannattaa viedä asia eteenpäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi :)
   Tästä olen myös vähän surullinen. Koska tarkoitukseni ei ollut nimetä päiväkotia, ketään henkilöitä ja muutenkin pysyä tekstissä vain yleisellä tasolla...ihmetellä ja pohtia asioita, saada vertaistukea lukijoita, jos jollain olisi samanlaisia kokemuksia.
   Sitä en osannut aavistaa, että vastaava lukisi blogiani tai kommentoisi tänne. Ja teksti ei missään nimessä ollut tarkoitettu julkiseksi palautteeksi päiväkodille vaan he ovat saaneet sähköpostitse tosiaan palautteeni ihan yksityisesti....

   Poista
 22. Itse vaihtaisin päiväkotia tilanteessasi, olisin varmaan vaihtanu jo ajat sitten, viimenen pisara olisi ollut tuo allergia juttu... Meillä on lapsilla ihana yhen ryhmän päiväkoti, allergiat ovat jääkaapin ovessa kaikkien nähtävillä 3aikuista joista vähintään 2paikalla päivittäin, meillä hoitajat jopa kehuivat tyttöä kun oli alkanut näyttää uhmaa tarhassa, sanoivat että ihanaa kun se uhma näkyy sielläkin, niin tietää että lapsi luotaa, mitään pahaa en oo koskaan kuullut heidän sanovan en omista enkä muista lapsista, jos siellä on sijais hoitaja niin on yleensä "vakkari sijainen" eli siis yleensä samat sihaiset pyörii ja neki aina niin ihania, kun palattiin kesälomalta tarha tädit oli ilosesti kaikki vastassa toivottamassa lapsiani tervetulleiksi ja heti antoi halit lapsilleni ja sanoi että on ollut heitä ikävä, kun kesäloma alkoi tarhatädit halasivat lasten lisäksi minut ja muutkin vanhemmat (tuli itellekkin yllätyksenä), aamusin kun vien lapset yks hoitaja ottaa vastaan toinen on leikkimässä lasten kanssa tai laittamassa askertelu tarvikkeita valmiiksi, yks päivä kun vein lapset yks tarha täti puhui puhelimeen (tarhan tietoliikenteeseen liittyviö juttuja) ja kun menin hakemaan lapsia sama tarha täti tuli ja pyysi anteeks siitä että joutui hoitamaan just sillon sen puhelun, tarhassa on järjestetty diskoja naamiaisia, ongintaa lapset tehneet itse pizzaa, päässeet torille ostamaan omenoita, päässyt kauppaan valitsemaan jälkkäri jätskejä, mennyt musiikki tapahtumiin yms. Meijän lapset tykköävät tarhassa olosta ja tarhatädeistä ja aina kotiin lähtiessä käyt antaa tädeille halit ja perjsntaina tyttö alkoi itkeä autossa äiti mulla tulee ikävä yhtä tarhatätiä
  Mun oma päiväkoti kokemus oli ihan hirveä ja arastelin laittaa lapset päiväkotiin sen takia ja laitoin tollaseen pieneen sitten. Tyytyväinen olen, olen löytänyt täydellisen päiväkodin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, teidän päiväkoti kuulostaa kyllä ihanteelliselta paikalta :)

   Poista
 23. Järkyttävää! Ja järkyttävää, että viet lastasi edelleen kyseiseen paikkaan hoitoon ilman että olet saanut kunnon puheyhteyttä johtajaan tai hoitajiin. Vaihtaisin päiväkotia kiireesti ja ilmoitus kunnan valvojille. Paikkahan on selvästi lasten terveydelle vaarallinen. Meidän lapsi on kunnallisessa ja homma toimii loistavasti. Puheyhteys puolin ja toisin. Ammattitaitoiset hoitajat. Aina saa ja pitää antaa palautetta. Itse en saisi oman tai muiden lasten puolesta rauhaa jos yhtään epäilisin päiväkotia tai sen hoitajia epäammattitaidottomiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päiväkodissamme on onneksi myös ihania, kivoja hoitajia. Kaikki heistä eivät onneksi kuulu "palautteeni" piiriin :) Jos kokisin, että kaikki hoitajat olisivat epäammattitaitoisia, olisin varmasti jo vaihtanut päiväkotia. Mutta annan heille nyt mahdollisuuden tarkastella toimintaansa uusin silmin ja etenkin ylemmän johdon tasolta, eikä vain päiväkodin henkilökunnan tasolta :)

   Poista
 24. Jos kyseisen päiväkodin johtaja kommentoi julkisesti asiaa täällä blogissa, asiat ovat todellakin päiväkodissa erittäin huonolla mallilla. Ottaisin lapseni kiireesti pois hoidosta. Yleisenä ohjeena antaisin vamhemmille, älkää pelätkö antaa suoraa palautetta, rakentavaa kritiikkiä, mutta myös positiivista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Ohjeesi on hyvä, ehdottomasti pitäisi antaa useammin palautetta, eikä katsella vain vierestä. Myös sitä positiivista :)

   Poista
 25. Olisi mukava kuulla miten asiat ovat edenneet, kun aikaa on jo kulunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerron asioiden etenemisestä tänne, heti kun tiedän miten ne ovat edenneet :) Ymmärrän, että se kiinnostaa monia, mihin on päädytty. En ole vieläkään tavannut päiväkodin vastaavaa henkilökohtaisesti, koska olemme olleet kipeinä eikä taapero ole ollut päiväkodissa viikkoon ja itse olen vastasyntyneen kanssa aika kiinni vielä kotioloissa, mutta ehkäpä tällä viikolla jo pääsen päiväkodille juttelemaan vastaavan kanssa :)

   Poista
 26. Kävin tänään keskustelun päiväkodin vastaavan kanssa hyvässä hengessä. Juteltiin asioista ja hän oli jutellut myös palautteestani ylemmän esimiehensä kanssa. Keskustelusta jäi hyvä fiilis ja nyt mieltä painaneet asiat on saatu selvitettyä. Mikäänhän ei voi muuttua, jos kukaan ei kerro fiiliksistään, ihmiset eivät ole ajatustenlukijoita :)

  VastaaPoista