1. maaliskuuta 2018

Mitä tekisin nyt perheellisenä toisin, jos rakentaisin talon?

Meidän talo on suunniteltu ja rakennettu silloin, kun meillä ei ollut vielä lapsia. Kaikkia asioita ei ole siis ajateltu ihan loppuun asti lapsiperheen näkökulmasta. Se tietty vähän näin jälkikäteen harmittaa. Tottakai on ihanaa, että talo oli valmis kun vauva syntyi eikä tarvinnut olla rakennusprojektin keskellä pikkulapsen kanssa. Olen huomannut monesta tutusta, kuinka raskasta se on. Ihan kun uusi elämäntilanne ei vauva-arkineen olisi tarpeeksi raskasta ilman pikku rakennusprojektia. Itse en ainakaan pystyisi siihen.

Millaisia ratkaisuja kaksi lapsetonta aikuista teki talossa mahdollista lasta varten ja mitä olisi tehnyt toisin, jos olisi pystynyt asettumaan katselemaan asioita lapsiperheen näkökulmasta? Kyllä me yritettiin, mutta ei kaikkea oikeasti voi tajuta, jos on tottunut elämään vain aikuisten kesken.





Nämä ratkaisut teimme perheenlisäystä ajatellen:

  1. Meillä on 4 makuuhuonetta. Yksi päämakkari, kaksi "lastenhuonetta" ja yksi vierashuone. Minä olisin halunnut yhden makkarin pois, että olohuoneen koko olisi vieläkin isompi. Mutta järkeilimme asian niin, että meillä käy paljon vieraita, joten vierashuone tarvitaan. Jos toista lasta ei koskaan tule, voidaan sitten remontoida yksi ylimääräinen huone pois pelistä. Mutta lähdetään siitä, että on kaksi lasta, joille on varattuna omat huoneet jo alusta alkaen.
  2. Yksikerroksinen talo. Yläkerta ja portaat olisivat varmasti olleet kivat, mutta toisaalta, mihin niitä tarvitsee? Lasten kanssa saa aina pelätä, että milloin he tulevat sieltä pää edelle alas ja siivoaminenkin on paljon hankalampaa. Yhdessä tasossa oleva talo on hyvä.
  3. Kaksi vierekkäistä suihkua kylpyhuoneeseen. On kiva, että yhteisellä saunareissulla useampi perheenjäsen pääsee yhtä aikaa suihkuun, eikä muiden tarvitse jonottaa, kun yksi suihkuttelee.
  4. Suuri kodinhoitohuone, jossa on uloskäynti terassille. Ajatuksena oli, että vauvan vaunuja voi pitää terassilla ja kurakelillä vaunut saa tuotua kodinhoitohuoneeseen eteisen likaamisen sijaan.
  5. Suuri eteinen, jossa rattaat mahtuu olemaan olematta kenenkään tiellä.






Mitä olisin tehnyt vielä enemmän lapsiperhe-elämää ajatellen, jos olisin tajunnut? Nämä asiat olemme siis tajunneet vasta lapsen saavuttua perheeseemme, ja jos meillä olisi ollut lapsi jo rakennusvaiheessa, olisimme varmasti tehneet nämä ratkaisut taloomme:

  1. Kura-eteinen kodinhoitohuoneeseen. Kyllä, meillä on suuri kodinhoitohuone, josta pääsee suoraan kylpyhuoneeseen, mutta olisihan se todella jees, jos kodinhoitohuoneen puolella ulko-oven edessä olisin ritilällä ja lattiakaivolla varustettu kura-eteinen. Siinä voisi suihkutella kuraisen lapsen kuravaatteet päällä ja riisua vaatteet sen jälkeen kuivamaan sotkematta koko kylpytiloja
  2. Astianpesukone olisi muualla kuin lattiatasossa. Tämä siksi, että nyt kun talossa on taapero, ei astianpesukonetta voi täyttää tai tyhjentää kun hän nukkuu päiväunia sisällä. Eikä sitä voi myöskään täyttää tai tyhjentää hänen ollessa hereillä, sillä hän toistuvista kielloista ja poiskantoyrityksistä huolimatta tulee räpeltämään konetta, siinä olevia astioita ja nappuloita koko ajan. Jos astianpesukone olisi pöytätason korkeudella, tätä "ongelmaa" ei olisi. Astianpesukoneita olisi myös kaksi. Toisessa olisi aina kätevästi likaiset ja toisessa puhtaat astiat, niin tiskialtaaseen ei kertyisi likaisia astioita. 
  3. Superäänieristeet huoneiden väliseiniin. Lattiaa pitkinhän se ääni yleensä kulkee, mutta olisin silti kaivannut seiniin vielä lisäeristystä, sillä etenkin olohuoneessa ja keittiössä tapahtuva elämä kantautuu muihin huoneisiin herkästi. Tämä on oikeastaan sellainen asia, jota ei voi huomata ennen kuin talossa asuu. Etukäteen on todella vaikea tietää millä tasolla äänieristys on. 






Terkuin,
Doris

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti