20. tammikuuta 2019

Aamun herkkuleipä

Aamu, jolloin ei ole kiire mihinkään. Silloin voi laittaa leipätaikinan kohoamaan ja odottaa tuoretta leipää aamupalapöytään. Parhaan leivän salaisuus piilee kohottamisessa: taikina täytyy malttaa kohottaa, kuten myös leivottu leipä ennen uuniin laittoa.





Aamun herkkuleipä


5dl vettä
50g hiivaa
8dl hiivaleipäjauhoja 
1dl puolikarkeita spelttijauhoja
3dl venhäjauhoja
2tl suolaa
1rkl siirappia
0,5dl Flora Culinessea tai muuta juoksevaa rasvaa

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi, liota hiiva siihen. Lisää suola ja siirappi. Lisää jauhot pienissä erissä. Alustuksen loppuvaiheessa lisää pehmeä rasva. Kohota taikinaa liinan alla tunti. Leivo taikinasta jauhotetulla alustalla kaksi leipää (mahtuvat lomittain samalle leivinpaperille). Kohota leipiä vielä puoli tuntia liinan alla. Tee kohotuksen jälkeen leivän pintaan pari viiltoa terävällä veitsellä ja pistele hammastikulla muutamaan kohtaan. Kostuta leipien pinnat ennen uuniin laittoa. Paista 200 asteessa n. puoli tuntia.


Terkuin,
Doris

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti